Naar de inhoud
Banner

Stem nu op de huisjesmelker van het jaar!

Nieuwsbericht2 januari 2022

ROOD Groningen

Update (09/01/2022): de stemming is gesloten.

Je kunt nu hier stemmen op een van de genomineerden voor de huisjesmelker van het jaar prijs. Dit is een prijs voor de huisbaas in Groningen die zich afgelopen jaar het meest heeft misdragen. De vier genomineerden dit jaar zijn: Patrimonium, Gruno Vastgoed, Woldring Verhuur, en Solide Vastgoed.

In Groningen leiden vele stadjers onder een torenhoge huur, achterstallig onderhoud en egoïstische pandjesbazen. Een huis is tegenwoordig niet meer te krijgen. Als je dan toch slaagt om onderdak te vinden, kom je vaak in een oneerlijke situatie waarin je alleen voor je geld gebruikt wordt. 

De verkiezing wordt georganiseerd door ROOD, socialistische jongeren. Woordvoerder Ken Hesselink zegt: “Deze partijen zijn alleen gefocust op geld binnenhalen en er op blijven zitten, terwijl hun huurders zich in een steeds meer schrijnende situatie verkeren. Daarom leek het ons goed deze non-ondernemers eens goed een spiegel voor te houden.” 

Hieronder kun je meer lezen over de genomineerden. Vergeet niet te stemmen op jouw keuze voor huisjesmelker van het jaar! Als jij een klacht hebt over een van deze huurders, mail de klacht naar groningen@roodjongeren.nl

Solide Vastgoed

Solide Vastgoed is geen onbekende bij Sikkom. Zo kwamen zij al eerder in de aandacht door te sjoemelen met de energielabels van hun huizen. 124 huishoudens werden opgelicht voor zo’n 18.000 euro per maand.
Bij Rood Groningen zijn er meerdere meldingen binnengekomen over een aantal panden met houtrot, waar al lang niks aan gedaan wordt. Een huurder vertelt: “ze doen qua onderhoud 0,0 aan het pand”. Ook moet er worden betaald voor schoonmakers die niet langskomen. 

Gruno Vastgoed

Gruno Vastgoed heeft niet de beste reputatie qua communicatie. Zo vertelt een huurder: “[Gruno Vastgoed] reageren over het algemeen erg slecht op mails en komen afspraken omtrent contact leggen niet na. [...] Ik heb er sindsdien 3x per maand achteraan gebeld maar ik krijg geen gehoor of wordt niet teruggebeld.”

Ook papierwerk wordt regelmatig verzuimd in hun voordeel. Een huurder vertelt: “Normaliter vindt er elk jaar een eindejaarsafrekening plaats met betrekking tot energie. Hier wordt gekeken of je nog moet bij betalen of geld terug krijgt. Dit is al 4 jaar niet gebeurd. Wij leven enorm energie zuinig waardoor we nog geld terug zouden moeten krijgen.”

Patrimonium

Woningstichting Patrimonium houden meerdere panden meer dan drie jaar leeg zonder duidelijke reden tijdens een wooncrisis. Dit is duidelijk bedoeld om te wachten tot de huizen meer waard worden terwijl mensen op straat doodvriezen. Wanneer krakers vervolgens het pand toch in gebruik nemen doet Patrimonium er alles aan om ze eruit te gooien. Kraken is een legitiem middel om chronische leegstand tegen te gaan. Patrimonium moet zich schamen.

Woldring Verhuur

Woldring heeft dit jaar de contracten van menig huurders niet verlengd zonder goede reden. Zo werden onder andere niet bestaande huurachterstanden gefabriceerd als excuus. ROOD Groningen speculeert dat dit is om ondanks de huurbevriezing toch de huren te kunnen verhogen. Ook hebben huurders aangegeven geadviseerd te zijn door Woldring om bij hun huurtoeslag aanvraag een lagere huur aan te geven, omdat de huur van Woldring wettelijk te hoog is voor huurtoeslag.

huisjesmelkerDit is een foto van de huisjesmelker van het jaar 2018 verkiezing waarbij Joshua Camera heeft "gewonnen"