Naar de inhoud
Banner

ROOD Groningen verspreidt gratis tampons in school-wc’s

Nieuwsbericht17 juni 2022

ROOD Groningen

16-06-2022, Groningen – ROOD Groningen en Comité Vrouwenstrijd hebben vandaag in 50 wc’s door heel Groningen gratis menstruatieproducten neergelegd. Zij vinden dat scholen deze producten zelf zouden moeten verschaffen aan hun studenten, maar besloten toch het heft in eigen hand te nemen Deze actie is ter ondersteuning van een petitie met hetzelfde doel.

In de wc’s van de RUG, Hanze Hogeschool en verscheidene mbo’s verschenen vandaag bakjes met tampons en maandverband. Naast de bakjes hangen flyers waarin het comité betoogt waarom scholen deze producten zouden moeten verschaffen met daarbij een link naar een petitie op www.vrouwenstrijd.nl. De studenten zeggen dat gratis menstruatieproducten menstruatiearmoede tegengaan. Daarnaast zou het mensen ook een grotere bewegingsvrijheid geven. ‘Bijna 20.000 mensen in Nederland ervaren menstruatiearmoede’ vertelt Tika woordvoerster van Comité Vrouwenstrijd. ‘Daarnaast beperkt het ontbreken van deze producten mensen in hun bewegingsvrijheid vanwege de onvoorspelbaarheid van hun cyclus of omdat ze per ongeluk zelf iets vergeten mee te nemen.’

Lotta een studente aan de Hanze vraagt zich af: ‘Waarom hebben wc’s wel standaard gratis wc-papier beschikbaar voor iedereen, maar geen maandverband. Voor veel mensen is dit minstens even belangrijk.’ De groep hoopt met de petitie scholen over te halen om zelf menstruatieproducten te verschaffen aan hun studenten. Wanneer er genoeg ondertekenaars zijn zal de petitie gepresenteerd worden aan de scholen en hopen de actievoerders met hen het gesprek aan te kunnen gaan.

Gisteren heeft Phaedra Krol namens het Comité een burgerinitiatief geïntroduceerd voor de gemeenteraad van Groningen. Hier werd onder andere gepleit voor gratis menstruatieproducten in openbare wc’s van de gemeente. Alle partijen in de gemeenteraad reageerden hier positief op. Enkele leden hebben het zelfs op zich genomen van hun eigen geld een aantal openbare gebouwen van menstruatieproducten te voorzien, tot er systematisch iets gebeurt. Het is nu aan het nieuwe college maar sinds de hele gemeenteraad positief reageerde op het voorstel zegt het comité goede hoop te hebben. De petitie voor gratis menstruatieproducten op school-wc’s is te ondertekenen op www.vrouwenstrijd.nl.