Naar de inhoud
Banner

De Eisen voor Internationale Werkende Vrouwendag

Nieuwsbericht21 februari 2022

ROOD Groningen

ROOD Groningen is co-organisator van De Internationale Werkende Vrouwendag Protest in Groningen. Dit organiseren we in Comité Vrouwenstrijd op 8 Maart om 19.00 op de Grote Markt. Wij als socialisten zijn tegen elke vorm van onderdrukking, zo ook die van vrouwen in onze patriarchale samenleving. Feminisme en socialisme gaan hand in hand. Hier zijn de eisen van het protest:

Bestrijding van geweld tegen vrouwen

In onze maatschappij lopen vrouwen en mensen van de lhbti+ gemeenschap grote gevaren op straat, in hun leefomgeving en online. Deze gevaren uiten zich zowel fysiek als mentaal, maar er wordt nauwelijks actie genomen om dit tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat ernstige zaken als verkrachting, femicide en grensoverschrijdend gedrag in stand- en ongestraft blijven en daarom eisen wij: 

 • Maak voorlichting over respectvolle omgang en het respecteren van grenzen in alle lagen van onderwijs onderdeel van het curriculum.
 • Berecht femicide op dezelfde manier als een haatmisdrijf.
 • Betere structurele financiering van sociaal werk in de wijk en proactieve slachtofferhulp  van (seksuele) mishandeling
 • Ongewenste seks is verkrachting, bestraf het ook zo.

Verbetering van leefomstandigheden

Het ontbreekt in de wetten en zorginstellingen aan oog voor mensen, dat zorgt ervoor dat verschillende mensen zich niet gehoord of begrepen voelen. Vaak loopt dit samen met belangrijke zaken die zo snel mogelijk behandeld moeten worden, maar door wachttijden en bedenktijden worden de mensen onnodig lang niet behandeld. Wat tot veel frustratie, verdriet en onmacht leidt, dit moet opgelost worden door verkorting en afschaffing van deze tijden. daarom eisen wij:  

 • Schaf de bedenktijd voor abortus af.
 • Ouderschapsverlof verlengen naar minstens zes maanden voor beide ouders.
 • Structurele financiering van transzorg om de wachttijden te verkorten.
 • Kosteloze toegang tot menstruatieproducten in openbare toiletten.

Financiële onafhankelijkheid

Er moeten gelijke kansen en gelijke rechten mogelijk gemaakt worden voor de burgers, want financiële onafhankelijkheid moet overal te wereld mogelijk zijn. En zeker in een land als Nederland. Deze onafhankelijk moet gestimuleerd en gesubsidieerd worden door de staat, zodat de kosten als eigen risico, menstruatie producten en de kinderopvang niet gedwongen van het huidige minimum hongerloontje af gehaald moet worden. Daarom eisen wij: 

 • Maak kinderopvang 100% gratis.
 • Verhoog het minimumloon naar 14 euro per uur, maak loondiscriminatie strafbaar.
 • Afschaffing van het eigen risico, anticonceptie en menstruatieproducten toevoegen aan het basispakket.

Geef je op voor de Internationale Werkende Vrouwendag via dit Facebook evenement. Tot dan!