Verkiezingsfraude om huisjesmelkerschandpaal te ontlopen

Over hoe een ludieke verkiezing ontaardde in een frauduleuze strijd tussen genomineerden om de stemming te beïnvloeden. Er zouden duizenden stemmen gekocht zijn om te voorkomen dat men de Huisjesmelker van het Jaar wordt – met geld dat van huurders wordt afgetroggeld en beter besteed zou kunnen worden aan achterstallig onderhoud!

In onze zoektocht naar de vervelendste Groningse huisjesmelker van het jaar lanceerden we op 2 januari een online poll op roodjongeren.nl/stemmen. Zo kunnen alle Groningse huurders stemmen op wie de oneervolle titel ‘huisjesmelker van het jaar’ verdient. Wat volgde was een even bizarre als hilarische wapenwedloop tussen genomineerde huisjesmelkers, die op pijnlijke wijze duidelijk maakt waar de prioriteiten liggen van deze types. 

We begonnen te vermoeden dat er iets niet pluis was toen onze poll binnen 48 uur meer dan 11.000 stemmen ontving. Op een populatie van 200.000 Stadjers is dit verbluffende aantal op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk. We gingen op onderzoek uit en wat blijkt? Het is mogelijk (en erg makkelijk) om stemmen te kopen via allerlei online diensten voor een poll naar jouw keuze.

Onze IT’ers ontdekten al snel dat een groot deel van de stemmen op onze poll afkomstig is van buitenlandse IP-adressen. Taiwan, Polen, Spanje en andere landen kwamen langs. Ook viel op dat van de 11.000 uitgebrachte stemmen, meer dan 10.500 bestemd waren voor slechts twee genomineerden: Gruno Vastgoed en Solide Vastgoed, die elkaar om en om van de eerste plek verstoten.

Hier ontstaat een absurdistisch beeld van huisjesmelkers die bereid lijken flink wat geld neer te tellen om maar te zorgen dat niet zij, maar de concurrent wordt gekozen tot Huisjesmelker van het Jaar. Pijnlijk, omdat huurders van genomineerden ons hebben laten weten dat deze ondernemers niet vies zijn van een beetje sjoemelen met geld. Geld dat de bewoners uit de zakken geklopt zou worden met vieze spelletjes, zoals het in rekening brengen van een niet-bestaande schoonmaker, wordt niet gespendeerd om het achterstallige onderhoud weg te werken, maar om een poll te frauderen. Let wel: we hebben geen hard bewijs dat één specifieke verhuurder stemmen heeft gekocht, maar het lijkt ons niet waarschijnlijk dat een willekeurig persoon honderden euro’s zou uitgeven om een poll te beïnvloeden waar ze zelf geen belang bij hebben. We denken daarom dat het hier gaat om één of meerdere verhuurders. 

Een dergelijke manier van werken is symptomatisch voor de verziekte woningmarkt in de Stad. Kapitaalbezitters verrijken zichzelf ten koste van veel leed onder de bewoners van Groningen. Niet de mensen maar de centen staan centraal in de ideologie van de vrije markt. De situatie roept om verandering: onteigen pandjesbazen en democratiseer de woningvoorraad! Weg met deze wanpraktijken en op naar een positief alternatief waarin huurders zelf beslissen over hun eigen woningen. Je thuis is te belangrijk om over te laten aan deze types.

Tot dan laten we deze pandjesparasieten natuurlijk niet zonder kleerscheuren ontkomen! Dankzij deze doortrapte sabotagepoging kunnen alle genomineerden rekenen op een mooie participation trophy. Genomineerd worden voor de Huisjesmelker van het Jaar-prijs door je eigen huurders zegt immers al genoeg!