11 augustus 2021
ROOD GroningenAfgelopen maand maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bekend dat ze komend collegejaar 1300 extra nieuwe studenten ten opzichte van het huidige collegejaar verwachten. De afgelopen jaren heeft de stad veel problemen gehad met het huisvesten van nieuwe (internationale) studenten: er kwamen altijd kamers tekort. Daarom komen wij, als Groningse studenten, dit jaar in actie, om studenten te verzekeren van een bed en een dak boven hun hoofd.
De gemeente wordt belast met het regelen van noodopvang. Wethouder Roeland van der Schaaf stelde begin juni vast dat er zeker 150 tot 200 bedden nodig zijn, maar dat het onduidelijk is hoeveel studenten er precies in Groningen komen studeren.
Daar zijn twee kanttekeningen op te maken: zijn 150 tot 200 bedden wel genoeg? Dat verhoudt zich niet tot de ruim duizend extra studenten die komend jaar naar Groningen zullen komen. Er zijn volgens de gemeente nu 195 plekken geregeld zijn. Waarom is dit eigenlijk een jaarlijks terugkerend fenomeen? In 2017 sliepen studenten op straat, in 2018 bezetten studenten het Academiegebouw om aandacht te vragen voor de situatie, waardoor er de afgelopen jaren in Groningen veel huisvesting is bijgebouwd. Toch lopen we komend jaar weer tegen dit probleem aan.
We roepen de stad (samen met de RUG) daarom op om zo snel als mogelijk over te gaan tot het realiseren van extra woonruimte voor studenten. Maar om dit blijvende probleem aan te pakken zullen we moeten kijken naar het financieringsmodel voor Nederlandse universiteiten, die aanzet tot groei (en bijbehorende werving van nieuwe studenten), zelfs wanneer een stad die groei niet aan kan. Die groei gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs, het welzijn van studenten en het personeel van de universiteit en zet aan tot de woningnood.
Als ROOD Groningen, Groningse Studentenbond, Internationale Socialisten Groningen, Groningen Feminist Network, Lijst Calimero, DAG, en JS voelen wij ons geroepen om in het gat te springen dat de RUG en gemeente nu achterlaten en een aanklacht te doen naar het landelijke beleid dat deze problemen veroorzaakt. Onder de naam Shelter Our Students (SOS) gaan wij actie voeren beginnend met een couchsurfing initiatief waarbij dakloze internationale studenten tijdelijk onderdak krijgen bij stadjers totdat ze een kamer gevonden hebben. Binnen enkele weken zullen we dit lanceren.