Naar de inhoud
Banner

ROOD is het nieuwe Groen: Circulaire Beweging Amsterdam

Nieuwsbericht5 februari 2021

ROOD Amsterdam

In Amsterdam zijn we een circulair voedselproject begonnen. Als ROOD Amsterdam, samen met het secretariaat van de lokale SP in samenwerking met Stichting Blije Buren**. Elke donderdag brengt Stichting Blije Buren een vrachtwagen vol overgebleven voedsel uit winkels in de omgeving, wat nog te goed is om weg te gooien. Alles komt voorbij, van fruit en groente tot broden, taart en kant-en-klaarmaaltijden. Dit voedsel geven we gratis weg, aan eenieder die het wil komen ophalen – zonder de restricties van de Voedselbank. Let wel: het is niet alleen een liefdadigheidsproject. Er komt nog véél meer bij kijken.**

Als ROOD Amsterdam is dit namelijk onderdeel van onze nieuwe Circulaire Beweging, waar wij als doel hebben om mensen aan te zetten om op een circulaire manier met voedsel om te gaan. We horen je al denken: circulair, wat is dat? Dat zullen we dus even in hapklare brokjes uitleggen. Circulair komt natuurlijk van het woord cirkel, rond, en het betekent ook wel 'kringloop'. En dat is nou waar het om gaat. Veel voedsel wordt weggegooid, waarna er weinig meer mee gebeurt, terwijl je ontzettend veel kan met overgebleven voedsel. Wij willen als ROOD Amsterdam mensen én bewust maken van hoe veel voedsel er wordt weggegooid, wat je er allemaal nog mee kan, én aanzetten tot zelf een kleine voedselkringloop beginnen. Want ROOD, dat is het nieuwe groen.

En hoe gaan we dat doen? Op de klassieke ROOD-manier: we doen het voor, en geven dan de mensen de handvaten en kennis om het zelf te doen. Normaliter doen we dat met actievoeren en mensen organiseren in bijvoorbeeld huurdersbonden – nu doen we dat op het gebied van voedsel. Want, het verzamelen en uitdelen van voedsel wat anders weggegooid zou worden is pas het begin.

Van de grote hoeveelheid voedsel die we binnen krijgen pakken we er namelijk een paar voor ons zelf, en daar halen we de zaden uit. Uit bijvoorbeeld een peper of paprika, daarbij gaat het heel gemakkelijk, maar ook uit een tomaat, courgette en komkommer. Deze planten we vervolgens, zodat we deze groenten opnieuw kunnen groeien – in je raamkozijn of op je balkon, op het dak, of in je tuin als je het geluk hebt om die te hebben in de stad. Zogezegd planten we dus de zaden, en laten we deze groeien tot een klein plantje wat tegen een stootje kan. Zo doen we het moeilijkste stukje voor de mensen. Vervolgens komen deze kleine plantjes, mét gebruiks- en verzorgingsaanwijzing, op een grote kar te staan buiten ons actiepand – iedereen die wil, mag een stekje komen halen. Ook geven we informatie over hoe je bijvoorbeeld uien, krieltjes, en andere dingen kunt teruggroeien uit de restjes die je overhoudt. Op deze manier willen we mensen aanzetten tot zelf groenten en fruit telen, in de stad. Stadstuinbouw noemen we dat.

Maar, natuurlijk is het maar een klein deel van je groenten of fruit waar je zaden uithaalt, met slechts één goed zaadje heb je natuurlijk al een hele plant. Daarom gaan we ook duidelijk maken wat je met de rest van je groene afval kan doen: composteren. In een kleine bak op je balkon, of weer in je tuin. Met die compost kun je vervolgens weer je nieuwe plantjes voeden, waardoor ze meer en grotere vrucht dragen. Ook hiervoor maken we een handleiding, en leggen we precies uit hoe je het op een kleine schaal kunt doen, en wat je vervolgens met die compost kan. Zelf doen we dit uiteraard ook: al het overgebleven voedsel van onze voedseluitgifte composteren we zelf – om daarmee onze gezaaide en gestekte plantjes te voeden.

Alles compleet circulair dus, een kringloop. De overgebleven groenten en fruit van de buurtsupermarkten geven we weg, zodat het niet weggegooid hoeft te worden. En wat weggegooid moet worden composteren we, en halen we zaden uit. Met die compost maken we een voedingsbodem voor de zaden, waarmee we weer nieuwe planten groeien, en zo nóg meer voedsel maken uit voedsel wat anders weggegooid zou worden. En die plantjes? Die geven we weg. Zodat anderen óók thuis kunnen telen.

In een stad en samenleving waarbij iedereen vooral wordt aangespoord om meer en meer te consumeren, waar ons voedsel vaak de halve wereld rondreist voordat het op ons bord komt, waar boeren geen eerlijke prijs voor hun producten kunnen krijgen door de grote macht van supermarktconcerns, waar biologische landbouw nog niet de norm is, is het thuis telen én goed voor de maatschappij en goed voor de aarde. En is het nog leuk en leerzaam ook. Wij van ROOD Amsterdam willen dat we als stad meer zelf gaan produceren, dat we meer in harmonie leven met elkaar, én de wereld om ons heen. Daarom willen we met het Circulair Project mensen aanzetten tot, en leren hoe we thuis telen, en een eigen voedselkringloop kunnen beginnen. ROOD is het nieuwe Groen.

Volgende week komt de website van Circulaire Beweging online. Daarin leggen we uitgebreid uit wat we doen, komen tips en trucs voor het zelf composteren en hergroeien van groenten en fruit, en nog véél meer. Houd het in de gaten!

Stichting Blije Buren levert voedsel op de donderdagochtend Activisten van ROOD en de Amsterdams gemeenteraadslid Tiers Bakker bereiden het uitgiftepunt voor