ROOD Internationale werkgroep: update

Sinds vorig jaar heeft ROOD haar eigen Internationale Werkgroep. Sinds onze eerste overleg in september 2021 zijn we periodiek samengekomen ons te oriënteren op socialistische jongerenorganisaties in Europa en daarbuiten. Hieruit is een mooie lijst voortgekomen, en daarmee zijn we in januari 2022 de tweede fase van onze activiteiten ingegaan: het leggen van contact.

We hebben mails gestuurd naar zo’n twintig socialistische organisaties in ongeveer tien landen. Op de Amerikaanse Young Democratic Socialists of America na waren dit allemaal Europese organisaties. We hebben deze selectie gemaakt op basis van ideologie en relevantie voor de socialistische beweging in hun respectievelijke thuislanden. 

Een handjevol van deze twintig organisaties benaderen we wat persoonlijker dan met een standaardmail. We geloven dat we erg veel overeenkomsten hebben met deze socialistische jongerenorganisaties, zoals bijvoorbeeld het Noorse Rød Ungdom en Junge Linke in Oostenrijk. We hopen dat we door een persoonlijke benadering meer kunnen halen uit een internationaal samenwerkingsverband.

Onze standaardmail bevatte een contactverzoek en een Engelse vertaling van het politieke beginselprogramma van ROOD. In onze brief hebben we kort de geschiedenis van ROOD uitgelegd, met een focus op het recente conflict met de Socialistische Partij. Daarna zijn we overgegaan op het belang van internationale samenwerking: socialisme is niet iets dat je binnen de grenzen van Nederland gaat bewerkstelligen, daarvoor heb je een internationale beweging nodig. Het kapitalisme is internationaal, dus als wij dat systeem omver willen werpen dan kan dat niet anders dan door solidariteit en campagnes te bouwen met onze kameraden over de grenzen. 

Op onze contactpogingen zijn al enkele reacties binnengekomen uit onder andere Oostenrijk en Groot-Brittannië (waar we een communistische krant hebben gehaald). De komende weken verwachten we meer reacties binnen te krijgen en gaan we het hebben over de vormen die internationale samenwerking concreet aan kan nemen. Lopen er campagnes waar we ons met ROOD op kunnen aansluiten, is het een idee dat we een keertje de grens overgaan om steun te verlenen bij een demonstratie of actie, is er een uitwisseling van ervaringen of zelfs een conferentie mogelijk, et cetera. Ook hopen we productieve en kameraadschappelijke banden aan te gaan met de eerder genoemde selectie van organisaties met wie wij veel gemeen lijken te hebben.

Lijkt het je leuk om de Internationale Werkgroep te versterken, of heb je gewoon een goede tip? Mail naar infor@roodjongeren.nl en laat het ons weten!