Naar de inhoud
Banner

Woonstrijd op 28 november wordt medegeorganiseerd door ROOD

Nieuwsbericht11 oktober 2021

ROOD Groningen

Onder de naam WOONSTRIJD wordt er op 28 november gedemonstreerd op de vismarkt in Groningen voor een fundamentele verandering van het woonbeleid. Actiegroepen en andere (belangen)organisaties hebben zich verenigd om een vuist te maken tegen de gigantische wooncrisis die Nederland op het moment in haar greep heeft.

Overal in het land schieten de protesten voor ander woonbeleid als paddenstoelen uit de grond. De komende maanden wordt er gedemonstreerd in onder andere Rotterdam en Den Haag, op meer plekken in het land worden er demonstraties aangekondigd. Het eerste woonprotest in Amsterdam trok meer dan 15.000 mensen. Eind november wordt er nu ook gedemonstreerd in Groningen.

De organisatie van het protest hekelt de lange wachtlijsten voor sociale huur, de (op zijn minst) verdubbelde dakloosheid, het grote tekort aan woningen en de doelgerichte afbraak van de volkshuisvesting in Nederland. “Jaar na jaar is de volkshuisvesting stukje bij beetje gesloopt. Wonen is een grondrecht, maar zo behandelen we het nu niet. Het is tijd voor een radicale breuk met het wanbeleid van de afgelopen decennia. Wat ons betreft herstellen we de volkshuisvesting in ere.” Zegt woordvoerder van WOONSTRIJD Marinus Jongman.

De afgelopen tijd stapelen de records zich op. Zo werd eind september bekend dat de huizenprijzen de sterkste stijging in 21 jaar hebben meegemaakt. Een huis is nu 78 procent meer waard dan in 2013. Jongman zegt: “Een huis heeft het afgelopen jaar meer verdiend dan een gemiddelde werknemer, dat is toch niet meer normaal. We móeten nu het roer omgooien. Ja we moeten bouwen, maar dat alleen is echt bij lange na niet genoeg om onze problemen op te lossen. We moeten bovenal stoppen met wonen zien als markt om winst op te maken.”

De organisatie roept iedereen op om op 28 november om 14:00 naar de vismarkt te komen om echte verandering af te dwingen bij de lokale en nationale politiek. Binnenkort presenteren zij hun manifest met lokale en nationale eisen voor de herziening van het woonbeleid. De organisatie geeft aan achter de eisen van Woonmanifest te staan.  

Om hun aankondiging extra aandacht te geven verschenen maandagochtend op diverse plekken door de stad spandoeken met een oproep om 28 november te komen.

Geef je op bij dit Facebook event!