Naar de inhoud
Banner

Voor een leefbaar minimumloon: voor14

ROOD Nijmegen·15 april 2021

Nieuwsbericht·ROOD Nijmegen·15 april 2021

Organisatie van de arbeidersklasse is de kern van elk goed socialistisch programma. Daarom steunt ROOD Nijmegen Voor14, een campagne georganiseerd door de FNV om het minimumloon in Nederland te verhogen naar 14 euro. Dit is van belang omdat arbeiders met een minimumloon de afgelopen decennia al 20% aan koopkracht hebben ingeleverd [1]. De reden dat er voor 14 euro is gekozen is omdat dat net boven 60% van het mediane inkomen ligt. Dat hanteert de Europese Unie als grens voor armoede. [2]

Na lang actievoeren heeft de Nijmeegse gemeenteraad op 25 juni 2020 een motie aangenomen om alle medewerkers van de gemeente minimaal 14 euro per uur te betalen. Wethouder Monique Esselbrugge, van de partij D66, weigert echter om deze motie uit te voeren, omdat volgens haar de lonen alleen landelijk geregeld kunnen worden door de CAO’s. Bovendien zou het “oneerlijk” zijn om de Nijmeegse medewerkers meer te betalen dan die van de omliggende gemeenten.

Afgezien van de absurditeit van deze beschuldiging, komende van een ambtenaar die zelf drie keer het minimumloon verdient, heeft de wethouder het ook juridisch niet bij het rechte eind. Volgens de huidige CAO is het namelijk toegestaan dat de werkgever in bepaalde gevallen positief afwijkt van het loon dat is afgesproken in de CAO.

Na 9 maanden lang geen reactie te hebben ontvangen van de wethouder, besloot de Nijmeegse werkgroep van Voor14, waaronder ook leden van ROOD Nijmegen, om samen naar het gemeentehuis te gaan en niet te vertrekken totdat de wethouder ons te woord wilde staan over haar beleid. Hierbij werd echter vrijwel direct de politie ingeschakeld om ons weg te sturen.

Ondanks de zeer korte duur van de bezetting was deze niet geheel zonder succes. Het zorgde ervoor dat Esselbrugge de volgende dag aangaf dat ze bereid was om in gesprek te gaan met de FNV [3]. Deze kleine opening is echter geen reden om te stoppen. Integendeel, het is eerder een reden om de strijd juist nu door te pakken. Want we kunnen niet riskeren dat Esselbrugge de strijd voor een eerlijk minimumloon nogmaals ergens in een bureaucratisch doolhof laat stranden. Alleen als partijen weten dat ze niet anders kunnen, zullen onze eisen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Daarom zal Voor14 de druk blijven opvoeren. Om die druk zo hoog mogelijk te houden, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de petitie ondertekenen en meedoen. [4] Wij als ROOD zullen ook actief blijven binnen Voor14. Wij zijn actief binnen meerdere sociale bewegingen.

Wil je de strijd ook op andere thema’s voeren? Dan kan je lid worden van ROOD en de SP. [5]

[1]https://www.ad.nl/werk/salarissen-hogeropgeleiden-stijgen-mboers-hebben-het-nakijken~af19cfb5/

[2] https://digitaal.scp.nl/armoedeinkaart2016/arm_in_de_europese_unie/

[3]https://www.gelderlander.nl/nijmegen/boas-sturen-actievoerders-weg-na-korte-bezetting-stadhuis-nijmegen-wethouder-wil-wel-praten-met-fnv~a5a97bca/

[4] https://www.voor14.nl/

[5]https://roodjongeren.nl/doe-mee/