17 november 2022
ROOD NijmegenDit is een artikel uit de Muurkrant van ROOD Nijmegen
Toen de coronapandemie begon, waren veel winkels gesloten en werd aangeraden om zo veel mogelijk binnen te blijven om besmettingen te voorkomen. Boodschappen doen was een van de weinige dingen die je wél kon doen. Flitsbezorgers hebben toch gebruik kunnen maken van deze situatie. Binnen tien minuten je boodschappen bezorgd krijgen en het bestellen duurt bijna geen twee minuten. Dit allemaal zonder de deur uit te hoeven. De boodschappen zijn ietsjes duurder dan de reguliere supermarkt maar in ruil daarvoor krijg je razendsnelle service. Je hebt de sticker met de tekst think before you Flink vast voorbij zien komen. De tekst ‘Is de supermarkt echt zo ver?’ staat eronder. Is deze nieuwe ontwikkeling van flitssupermarkten echt zo goed?
Flitsbezorgers zoals Flink, Getir en Gorillas zijn actief in Nijmegen. Handig voor als je even ziek bent en geen boodschappen kan doen of niet naar de supermarkt wil voor één vergeten ingrediënt. Om razendsnelle bezorging te realiseren openen de bedrijven zogenoemde 'darkstores' in verlaten panden en oude gebouwen in de binnenstad. Ze zorgen echter ook voor veel overlast, vooral voor omwonenden. Niet alleen zorgt het laden en lossen in de vroege ochtend en late avond voor overlast, het aantal bezorgfietsers is ook flink toegenomen waardoor je ze ook niet ontkomt tijdens het winkelen in de binnenstad.
Bovendien moeten er niet alleen vraagtekens gezet worden bij de bedrijven zelf, maar ook bij de mensen die in deze bedrijven investeren. Er heerst een grote werkdruk bij deze bedrijven. Binnen 10 minuten bezorgen is een belofte die nagekomen moet worden door de fietsbezorgers en als ze te langzaam zijn kunnen ze op hun kop krijgen. De snelle bezorging is mede te danken aan de elektrische fietsen die ze gebruiken. Door de chaotische werkdruk wordt er risicovoller gefietst dan normaal. Uit een onderzoek van TeamAlert bleek dat een op de drie flitsbezorgers in een ongeluk is geweest. Elektrische fietsen zijn sneller dan ongemotoriseerde fietsen, de kans op ernstig letsel bij deze ongelukken is dan ook groter.
De boodschappen bij deze online flitsbezorgers zijn niet al te goedkoop en ze zorgen voor overlast voor bewoners, winkeliers en voetgangers. Door de hoge snelheid van de e-bikes is de kans groter dat er (ernstige) ongelukken gebeuren. We kunnen best zonder online supermarkten zoals Flink en Getir. Ouderwets boodschappen doen bij de supermarkt of groenteboer is goedkoper én beter voor de mens.