Naar de inhoud
Banner

Stop droneleveringen aan Poetin!

Nieuwsbericht11 juni 2023

ROOD Rotterdam

Barendrecht, 12-06-2023

WhatsApp Image 2023-06-12 at 01.16.14 - Copy.jpeg

WhatsApp Image 2023-06-12 at 01.16.23 - Copy.jpeg

WhatsApp Image 2023-06-12 at 01.16.14 brighter.jpg

Het Barendrechtse bedrijf DJI Europe BV, een dochteronderneming van de Chinese droneproducent DJI, voorziet in de toevoer van surveilancedrones naar Rusland via Kazachstan. [1][2] Rusland gebruikt deze drones op het slagveld, als ondersteuning van onder meer hun grondtroepen en luchtaanvallen. In een kapitalistisch systeem is oorlog een afzetmarkt, en het moet dan ook niet verbazen dat kapitalisten hier gebruik van maken om hun eigen zakken te vullen.

Met het voortduren van de oorlog in Oekraïne tussen de imperialistische grootmachten stapelt het menselijke leed zich op. Als socialisten erkennen we dat de oorlog een inter-imperialistische proxyoorlog is, waarbij de NAVO en Rusland als twee machtsblokken tegenover elkaar staan, waarbij het de Oekraïense en Russische werkende klasse is die lijdt.

Onder het kapitalisme is duurzame vrede niet mogelijk, omdat de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten en de economische strijd voor het vergroten van het eigen marktaandeel een voortdurende expansie van de economische invloedssfeer van machtsblokken vereist. We erkennen dan ook dat een duurzame vrede een overgang naar een ander economisch model, het socialisme, vereist, maar pleiten desondanks voor een zo snel mogelijk einde aan de oorlog.

Beide blokken zijn niet geïnteresseerd in vrede, en onder het huidige systeem is oorlog ook een verdienmodel. De voortdurende wapenleveringen door de NAVO aan Oekraïne leiden tot een verdieping en een verlenging van het conflict, en dienen vooral de economische belangen van de westerse wapenfabrikanten. Anderzijds heeft ook Rusland een constante aanvoer van wapens en technologie nodig.

Als ROOD staan we tegen alle wapenproducenten, en hoewel wij het meeste oppositie kunnen bieden aan wapenlevering voor "onze kant" van de oorlog, veroordelen we deze oorlogsprofiteurs in Barendrecht evenzeer. Daarom zijn we vannacht in actie gekomen tegen DJI, stop de wapenleveringen aan elke kant, stop de imperialistische oorlog!

[1] OOCRP, “Kazakhstan Has Become a Pathway for the Supply of Russia’s War Machine. Here’s How It Works”, https://www.occrp.org/en/investigations/kazakhstan-has-become-a-pathway-for-the-supply-of-russias-war-machine-heres-how-it-works

[2] NOS, "Barendrechts bedrijf onderdeel van netwerk om drones in Rusland te krijgen", https://nos.nl/artikel/2476601-barendrechts-bedrijf-onderdeel-van-netwerk-om-drones-in-rusland-te-krijgen