Naar de inhoud
Banner

Shelter Our Students start couchsurfing initiatief

Nieuwsbericht12 augustus 2021

ROOD Groningen

Shelter Our Students is een couchsurfing initiatief gestart op www.sosgroningen.nl waarbij dakloze studenten tijdelijk bij stadjers kunnen overnachten. Door het aanhoudende woningtekort in de stad hebben veel internationale studenten moeite met het vinden van een kamer. Het initiatief probeert voor de korte termijn een oplossing te bieden aan studenten zonder kamer. Er wordt dringend gezocht naar meer mensen die een slaapplek kunnen aanbieden.

De RUG heeft bekend gemaakt dat Groningen komend jaar 1300 extra nieuwe studenten verwelkomt. Afgelopen jaren waren er al geen kamers te vinden, wat komend studiejaar dus nog een groter probleem dreigt te worden. De RUG geeft aan ongeveer 200 noodopvangplekken geregeld te hebben, maar dit is waarschijnlijk niet genoeg. Een noodoplossing is nodig en daarom is Shelter Our Students in het leven geroepen.

Shelter Our Students is een initiatief opgezet door leden van ROOD Groningen, Groningse Studentenbond, Internationale Socialisten Groningen, Groningen Feminist Network, Lijst Calimero, DAG, en Jonge Socialisten Groningen. Ze ontvingen veel bezorgde berichten van nieuwe studenten en studenten die afgelopen jaren problemen hebben gehad. Woordvoerder Ken Hesselink zegt: "couchsurfing is niet de oplossing, er moet een duidelijke structurele aanpak komen."

SOS heeft drie eisen aan de gemeente en de universiteit. Ze moeten meer noodopvang organiseren. Daarnaast moet er duidelijk gecommuniceerd worden naar internationale studenten over de woningnood. Voor de lange termijn moeten er minstens 5000 studentenkamers gebouwd worden op de Zernike campus. Shelter Our Students geeft aan door te gaan met actie voeren totdat alle studenten een dak boven hun hoofd hebben.