23 augustus 2023
ROODVan 24 tot en met 28 juli 2023 organiseerde ROOD haar jaarlijkse Zomerkamp op de Drents-Friese heide. Met ruim zestig deelnemers, waaronder ook niet-ROOD-leden, en verscheidene internationale gasten was dit het tweede ROOD Zomerkamp sinds de officiële splitsing met de SP. Het succes toont aan dat het ROOD lukt om op eigen benen te blijven staan. Door onze afvaardigingen naar de zomerkampen van socialistische jongerenorganisaties in onder andere Noorwegen, Denemarken en Oostenrijk hebben we veel inspiratie opgedaan voor ons eigen zomerkamp.
Het doel van het ROOD Zomerkamp is om onze leden te scholen over socialistische theorie en praktijk. Het Zomerkamp geeft leden de mogelijkheid om even uit de dagelijkse politieke routine van actievoeren te stappen, en kritisch na te denken over politiek en de toekomst. Ook biedt het zomerkamp uiteraard veel gezelligheid en is er voldoende ruimte voor rust en verbinding tussen leden, om een hechte organisatie van kameraden te creëren.
Start van het zomerkamp te Allardsoog
Na een voor velen lange treinreis richting het hoge Noorden, namen we samen de bus en wandelden we onder het zingen van socialistische liederen naar het Natuurvriendenhuis Allardsoog op het drieprovinciënpunt van Drenthe, Friesland en Groningen. Het Zomerkamp werd geopend door het hijsen van de ROOD-vlag. De aanwezigen werden verdeeld in brigades, vernoemd naar belangrijke revolutionairen uit de socialistische geschiedenis, waarmee je gedurende week nadiscussieerde over de verschillende scholingen en de corveetaken uitvoerde. Door de geweldige kookploeg, bestaande uit wat oudere leden, kregen we heerlijke maaltijden voorgeschoteld en liep het schoonmaken op rolletjes.
Traditiegetrouw is de eerste sessie de staat van de vereniging. Oud-voorzitter Ties van den Bogaard leidde de discussie over de afgelopen en komende jaren voor ROOD in, waarna alle aanwezigen hun ideeën deelden over wat ons de komende tijd te doen staat. Belangrijke discussie punten waren hoe we nieuwe leden aan ons kunnen verbinden, het voeren van landelijke acties, en onze houding tegenover de Tweede Kamerverkiezingen.
Na het diner kregen de internationale kameraden de ruimte om wat te vertellen over de politieke situatie in hun land en de organisaties waarin zij actief zijn. Dit jaar hadden we gasten uit Amerika van de YDSA, uit Noorwegen van Rød Ungdom, uit Polen van Akcja Socjalistyczna en uit Duitsland van Linksjugend [‘solid] Nordrhein-Westfalen. De laatste jaren zoeken ROOD en vergelijkbare organisaties in het buitenland elkaar steeds vaker op om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Voor de internationale gasten op het Zomerkamp verzorgden we ook vertalingen van de scholingen, en zij deden actief mee aan de discussie waarin ze nuttige perspectieven boden.
Aan het einde van de dag was het tijd om de bar te openen. Met de Wijnkoopkaart, vernoemd naar de Nederlandse communist David Wijnkoop, konden de aanwezigen een drankje halen en tegelijk de organisatie financieel ondersteunen.
Tweede kampdag: theorie en strategie van het marxisme
De tweede Zomerkampdag stond in het teken van de theorie en strategie van het marxisme. In de ochtend gaf Alex de Jong een inleiding in het marxisme, waarin hij de fundamenten van de marxistische theorie toelichtte. Concepten zoals proletariaat en bourgeoisie, meerwaarde en historisch materialisme kwamen aan bod.
De tweede scholing werd gegeven door Amrit van het Noorse Rød Ungdom. Zij vertelde over de basis-bovenbouw-theorie in het marxisme, over de repressieve en ideologische aspecten van de staat, en paste dit toe om racisme onder het kapitalisme te analyseren.
De avondscholing werd verzorgd door Jouke Huijzer van Jacobin Nederland, die vertelde over politiek en metapolitiek en de strategische taken waar socialisten voor staan.
De tweede dag werd afgesloten met een cantus: onder het genot van een drankje zongen we samen een hoop liederen uit het ROOD Liederenboek. ‘Wat zullen we drinken?’ van Bots kon natuurlijk niet ontbreken. Bij het zingen van de Internationale klonken er meer dan vijf talen door elkaar.
Derde kampdag: socialistische cultuur en massabeweging
Op dag drie stond socialistische cultuur centraal. De dag werd afgetrapt door een interactief gesprek met Bob van het socialistische journalistieke project LeftLaser. Allerlei onderwerpen kwamen aan bod, zoals de doelen van LeftLaser, Bobs achtergrond bij Revolutionaire Eenheid en de verschillen met ROOD en de Socialisten, het belang van hard werken als communist, en een oproep van Bob om niet bang te zijn om te staan voor je idealen (‘harmonie is anticommunistisch’).
Na de lunch hadden we een cultureel keuzesegment, waarbij deelnemers konden kiezen tussen een voetbaltraining in de gymzaal, en wandeling met de Kameraadschappij door de prachtige natuur, een cursus over socialistische poëzie, en gezamenlijk socialistische liederen zingen.
Aan het eind van de middag hielden we een voetbaltoernooi. Door een levendig publiek werden de spelers luidkeels aangemoedigd. Het toernooi werd gewonnen door het team ‘FC Emmen’, dat met name bestond uit kameraden uit Arnhem.
’s Avonds was er tijd om uit te rusten van alle mentale en fysieke inspanning van de afgelopen dagen. Ook in de vrije tijd ging de discussie over van alles en nog wat door. Deelnemers gingen schaken, een boekje lezen, een rondje lopen, muziek maken. De Rode Lap en de ROOD-shop hadden een kraampje waar shirts, speldjes en stickers verkocht werden.
Vierde kampdag: geschiedenis van de arbeidersbeweging
In de sessies op de vierde en laatste dag kwam de geschiedenis van de arbeidersbeweging aan bod. De eerste scholing werd gegeven door Bart van der Steen en ging over de geschiedenis van de socialistische beweging in Nederland. De kern: ook als kleine revolutionaire organisatie kan je grote impact maken; omvang en brede politiek hebben staat niet één-op-één in verband met invloed. Gramsci’s ideeën over hegemonie kwamen ook langs.
In de middag werden twee parallelle sessies gehouden. De eerste was een scholing van kameraad Iván over de communes in Venezuela. Iván is betrokken bij de programmacommissie van de Socialisten, en heeft ervaring met de massaorganisatie MST van landloze boeren in Latijns-Amerika met miljoenen leden en het ondersteunen van de communebeweging in Venezuela. Hij vertelde over de rol van de Verenigde Staten in het vernietigen van links op dat continent. Volgens hem is internationale solidariteit erg belangrijk, en moet het niet enkel een abstract principe zijn. Hij stelde dat een socialistische revolutie juist in het mondiale Zuiden ontketend zal worden.
De andere scholing werd gegeven door Floris Boudens, ook betrokken bij de Socialisten. Hij vertelde over zijn historisch onderzoek naar de revolutionaire studentenbeweging van de jaren zestig in Nederland. Onderwerpen die zoal aan bod kwamen waren een klassenanalyse van studenten, een vraagstuk waarmee de studenten toentertijd bezig waren, de eisen die de studenten ter democratisering stelden, en een escalatieladder van politieke acties.
De laatste scholing van het Zomerkamp was een paneldiscussie met Willy Lourenssen, voormalig SP-lid, en Herman Pieterson, die betrokken was bij de Nederlandse trotskistische beweging. Zij vertelden over hun ervaringen en de lessen die we daaruit kunnen trekken voor onze hedendaagse activiteiten. Ze benadrukten het belang van praktijk en hard werken.
Het Zomerkamp werd afgesloten met een bonte avond. Met een verscheidenheid aan acts van leden, zoals stand-upcomedy, zang en toneel, lag de zaal voortdurend in een deuk.
Slotdag
Na een voor velen niet al te lange nacht was het op de vijfde dag tijd om te vertrekken. Samen ruimden we het gebouw op en maakten we de zalen schoon. Het neerhalen van de ROOD-vlag en het zingen van de Internationale luidde de afsluiting van het ROOD Zomerkamp 2023 in.
We hebben enorm genoten van het ROOD Zomerkamp dit jaar. We hebben veel geleerd over socialistische theorie en praktijk, wat we kunnen toepassen in ons dagelijks activisme. We hopen volgend jaar met onze leden weer net zo’n mooi Zomerkamp neer te zetten. We hopen dat je er dan ook bij bent!