Naar de inhoud
Banner

ROOD Groningen de straat op tegen geweld tegen vrouwen

ROOD Groningen·19 november 2021

Nieuwsbericht·ROOD Groningen·19 november 2021

ROOD Groningen organiseert met Comité Vrouwenstrijd Groningen op Donderdag 25 november om 18:00 op de Vismarkt een mars voor de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Het comité doet dit om aandacht te vragen voor het thema geweld tegen vrouwen. Comité-woordvoerder: “We zien in Nederland nog steeds dat 45% van alle vrouwen te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. Dit kan online zijn, op straat door nageschreeuwd te worden of in het ergste geval in de vorm van aanranding en verkrachting. Op deze dag kaarten we in Groningen aan dat deze problemen zich niet alleen in verre landen afspelen maar ook in ons land, in onze provincie en onze stad.”

Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van aanranding. Deze cijfers zijn exclusief andere vormen van seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen. 90% van deze slachtoffers is vrouw. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. Transvrouwen hebben een overlijdensrisico van drie keer zo hoog als die van cisvrouwen, mede door femicide en zelfdoding Woordvoerder: “Deze problemen vinden hun oorsprong in het kapitalisme. Een maatschappij waarin winsten boven mensenlevens staan. Deze maatschappij gebruikt onder ander vrouwen als lustobjecten in films, videogames en reclames. Ook is het bijvoorbeeld lastig voor vrouwen om fulltime te werken als ze niet genoeg verdienen om de kinderopvang te betalen. Daarnaast heb je prostitutie en de porno-industrie waarin vrouwen op verschrikkelijke wijze worden uitgebuit voor winst en waar geweld tegen vrouwen inherent is.” Volgens recent onderzoek van Soa Aids Nederland en Proud heeft 93% van de prostituees in Nederland te maken met emotioneel geweld, 78% met seksueel geweld en 60% met fysiek geweld. 

ROOD Groningen eist onder andere dat wettelijk gezien alle onvrijwillige seks als verkrachting gezien moet worden. Dat femicide als haatmisdrijf moet worden berecht. En dat de financiële positie van vrouwen verbeterd moet worden door kinderopvang gratis te maken, het minimumloon te verhogen naar 14 euro en betaalbare huisvesting voor iedereen te realiseren. 

Comité Vrouwenstrijd is een samenwerking tussen ROOD Groningen, CJB Groningen, en DWARS Groningen en wordt ondersteund door andere organisaties uit de sociale beweging. Het is in het leven geroepen om meer te aandacht te vragen voor de problemen die vrouwen ondervinden in de maatschappij. De Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen Mars is de eerste actie georganiseerd door het comité.

Hier kun je je opgeven en meer info vinden.