Naar de inhoud
Banner

Private Zorg is Moord!

Nieuwsbericht18 oktober 2023

ROOD Groningen

ROOD Groningen voert actie tegen zorgstelsel: private zorg is moord!

Het Martini Ziekenhuis in Groningen sluit tot 2024 de deuren voor patiënten die verzekerd zijn bij zorgverzekeraars Zilveren Kruis en a.s.r. Daarom heeft ROOD, Socialistische Jongeren vandaag een spandoekmet de tekst “Private zorg is moord” opgehangen bij het Martini Ziekenhuis, waarmee zij de dodelijke gevolgen van het Nederlandse zorgsysteem aankaarten.

Het Martini Ziekenhuis maakte op 10 oktober 2023 bekend dat verzekerden van Zilveren Kruis en a.s.r. dit jaar geen zorgafspraken meer kunnen maken, omdat het budget van deze verzekeraars voor het ziekenhuis op is. Volgens ROOD is dit een te verwachten gevolg van het Nederlandse zorgsysteem, waar private winsten voorrang krijgen op de gezondheid van patiënten.

In een zorgstelsel waarin men zich individueel moet verzekeren om mogelijke zorgkosten te kunnen dekken, staat het winstbelang van de zorgverzekeraars voorop. Dat dit zelfs dodelijke gevolgen kan hebben, moeten volgens ROOD geen doekjes om gewonden worden. Dat dat zo is, is vrij letterlijk af te lezen uit de situatie bij het Martini Ziekenhuis. ROOD pleit daarom voor een genationaliseerd zorgfonds.

Afbeelding van WhatsApp op 2023-10-17 om 22.30.17_76416a3d.jpg

Woordvoerder Ken Hesselink: 'Patiënten moeten wachten tot 2024 om de nodige zorg te ontvangen, anders brengt dit te veel kosten met zich mee voor de verzekeringsmaatschappijen. Tegelijkertijd maken deze verzekeraars honderden miljoenen euro's aan winst. Deze situatie illustreert de toenemende ontoegankelijkheid van de gezondheidszorg, waarbij mensen de essentiële zorg wordt ontzegd. Naar schatting mijdt meer dan 20% van de Nederlandse bevolking zorg vanwege kostenproblemen, bureaucratische obstakels of andere ontoegankelijkheidskwesties. Dit kost mensenlevens.”

Het Martini Ziekenhuis is niet de eerste zorginstelling die op zorg bezuinigt ten koste van levens en levenskwaliteit, laat het wel de laatste zijn. Sluit je aan bij ROOD en kom in actie tegen dit dodelijke systeem!