Naar de inhoud
Banner

ALLE RECLAMES ZIJN ONETHISCH

Nieuwsbericht4 oktober 2023

ROOD Nijmegen

Reclames manipuleren tot zinloze consumptie

Door het kapitalisme moeten de winsten van bedrijven elk jaar groeien. Daarvoor moet de consumptie omhoog. Reclames zijn het middel om dat te bereiken, door ons te manipuleren tot overbodige consumptie. In tijden van klimaatcrisis is dat niet alleen schadelijk voor individuen zelf, maar vormt het ook een bedreiging voor de wereld.

Reclames schaden kwetsbare groepen het meest

Sinds de legalisering van reclames voor online gokken in begin 2021 is het aantal gokkers met problemen enorm toegenomen, waarvan jong volwassenen en tieners een groot deel uitmaken. Deze verslavingsgevoelige groep verliest gemiddeld 153 euro per maand aan online kansspelen, een bedrag dat specifiek deze groep niet kan missen.

Reclames vervuilen de openbare ruimte

Tegenwoordig bestaat er geen bushokje dat niet aangetast is door marketing in de vorm van schel felle kleuren en vermoeiende slogans. Advertenties bevlekken de publieke ruimte met een wirwar van commerciƫle boodschappen, waar de gemiddelde Nederlander er per dag wel vijfduizend van ziet. Ons blikveld is tegen onze wil een bron van inkomsten voor vermogende bedrijven.

Reclames zijn onethisch

Reclames zijn een vorm van manipulatie, die ons aanzetten tot overbodige consumptie. Ze zijn een bedreiging voor kwetsbare groepen, en vervuilen de openbare ruimte. Daarom voeren wij actie tegen reclames.