Naar de inhoud
Banner

Gelderland: horrorcoalitie met horrorplannen

Nieuwsbericht27 september 2023

ROOD Nijmegen

Kerk, koe en kapitaal. Dat lijkt het motto te zijn van de nieuwe Gelderse coalitie. Met BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP is Gelderland op weg naar vier jaar waarin grote bedrijven op de wenken bediend worden en kan iedereen de datum op zijn telefoon een tiental jaartjes terug zetten.

Ook Gelderland kampt met de problemen die de rest van het land tijsteren. Dure woningen, stikstofproblematiek en de energietransitie, om er maar wat te noemen. Gelukkig heeft Gelderland een coalitie die heeft besloten al deze problemen te negeren. Dan kan iedereen gewoon doen alsof ze niet bestaan. Een paar puntjes:

De coalitie lijkt kapitaalhouders op een zilveren schaaltje extra kapitaal aan te willen bieden. In het coalitieakkoord hebben de partijen namelijk besloten boeren niet gedwongen te gaan uitkopen. Wanneer gaan boeren dan hun bedrijven verkopen? Als de voorwaarden in hun eigen voordeel zijn. Zo geeft de coalitie mensen met veel kapitaal nog meer kapitaal.

Hoe gaan de stikstofnormen dan gehaald worden, als boeren niet worden uitgekocht? Daarvoor moeten volgens de Gelderse coalitie alle sectoren meewerken, inclusief de bouw. De coalitie denkt vast dat het woningtekort nog niet groot genoeg is. Wellicht komt dat door het feit dat de woningmarkt inmiddels weer aan het opveren is, en als dat gebeurt, dan gaat het volgens de VVD altijd goed.

Als laatste worden er geen nieuwe windmolens geplaatst. In plaats daarvan wil de coalitie inzetten op ‘kleine kernreactoren.’ Leuk en aardig, maar concreet betekent dat jaren, misschien zelfs decennia uitstel van de energietransitie. De vergunningen van kernreactoren laten altijd jaren op zich wachten, en dan is er nog geen woord gerept over de bouwtijd.