Naar de inhoud
Banner

Weg met het jeugdloon

Nieuwsbericht21 april 2024

ROOD Nijmegen

Hetzelfde werk, hetzelfde loon. Vanuit die geest trapte 1 september 2023 de FNV de campagne af. Hun doel: weg met het jeugdloon! Want het jeugdloon, dat is de reinste uitbuiting.

Het werd hoog tijd dat er iemand naar het jeugdloon ging kijken. Want terwijl een 21-jarige minimaal €13,27 per uur verdient, wat al niet veel is, krijgt een 15-jarige voor hetzelfde werk slechts €3,98. Daar moet een einde aan komen. Je hoort de supermarkten al alarm slaan bij het horen van de eisen. ‘Weg met het jeugdloon? Waar moeten we dan onze goedkope arbeid vandaan halen?’ Ze bibberen op hun benen bij het aanhoren, want o wee als hun winstmarges omlaag gaan!

Het jeugdloon is niet alleen een verregaande uitbuiting, het is een duidelijk voorbeeld van de manier waarop bedrijven opereren. Want dat ze roepen om winstmarges, dat laat heel duidelijk de manier zien waarop bedrijven aan hun geld komen: door mensen zo weinig mogelijk te betalen, maar ze zo hard mogelijk te laten werken. Dit geldt niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen. Want waarom zou een bedrijf jou aannemen, als ze daar niet aan verdienen?

Ondanks dat we ons ervan bewust zijn dat een loonsverhoging, of een afschaffing van het jeugdloon, niet betekent dat uitbuiting stopt, is het wel een concrete verbetering. Daarom steunen we de campagne. De campagne van FNV Young & United is echter ook niet zonder haar mankementen. Want alhoewel het jeugdloon algeheel nergens op slaat, voert FNV campagne voor afschaffing vanaf 18 jaar. Wij zouden het liefst zien dat het jeugdloon compleet verdwijnt. Desondanks verdient deze campagne kritische steun. Sluit je daarom aan bij de FNV en strijd mee!