Naar de inhoud
Banner

Emancipeer jezelf van Koningsdag!

Nieuwsbericht21 april 2024

ROOD Nijmegen

Dit jaar wordt op 27 april weer Koningsdag gevierd. Er zijn feesten, rommelmarkten, gezelligheid en oranje overal. Het is een leuke dag, maar voor het koningshuis en de heersende klasse is het een manier om arbeiders de mond te snoeren. Want, zo zeggen zij: “Natuurlijk is het Koningshuis nodig! Wat maakt het uit dat door Koningsdag de Dag van de Arbeid geen officiële feestdag is?”

We leven niet meer in de tijd van het goddelijke recht, maar toch blijft Nederland ten opzichte van andere landen achter. Dat valt ook te zien aan de positie van Koningsdag. Het is geen toeval dat het zo dicht op de Dag van de Arbeid, 1 mei, valt. Koningsdag wordt uitbundig gevierd, en de Dag van de Arbeid wordt achtergesteld omdat we het blijkbaar toch al zo goed hebben. Laten we niet vergeten dat Postnl-medewerkers in flesjes moeten plassen omdat ze te weinig tijd hebben om een pauze te nemen, of de toename van flexcontracten die nóg meer rechten en zekerheid van werknemers wegnemen.

Het Koningshuis heeft tegenwoordig niet meer dan een ceremoniële functie. Althans, behalve dat hij op visite gaat bij andere staatshoofden om geopolitieke relaties in stand te houden. En dat hij elke week met de minister-president spreekt. Ohja, en je zou bijna vergeten dat hij zijn handtekening onder iedere wet moet zetten. Als je dat allemaal zo ziet is het misschien wel logisch dat Socialisten en Republikeinen het eens zijn over het volgende: dat we net zo goed een republiek kunnen worden.

Het afschaffen van het koningshuis zal echter niet leiden tot democratie en gelijkheid. Niet op zichzelf. Want alhoewel de macht van de Koning niet langer Nederland zal plagen en de Dag van de Arbeid eindelijk een feestdag zal worden, zullen de klassen blijven bestaan, en met hen klassediscriminatie en klassenjustitie. Dus laat je niet verleiden door republikeinen en andere liberalen. Ongelijkheid los je niet op met een loutere afschaffing van het koningshuis, die los je op met een socialistische revolutie die de arbeidersklasse bevrijdt!