Naar de inhoud
Banner

Maand tegen Fascisme

Nieuwsbericht2 september 2023

ROOD Arnhem

In september organiseert ROOD Arnhem in samenwerking met Platform Stop Racisme Arnhem-Nijmegen een maand tegen fascisme. Tijdens deze maand worden verschillende evenementen georganiseerd die in het teken staan om het fascisme beter te leren kennen en te begrijpen hoe wij het moeten bestrijden. Het gaat hier om filmavonden, lezingen en wandeltochten die het rol van het fascisme in Nederland en voornamelijk in Arnhem verduidelijkt en onder de loep legt. Hoe is het fascisme ontstaan? Kan het alleen ontstaan binnen de kaders van het kapitalisme? Hoe kan het zo zijn dat er een neonazistische organisatie in Arnhem kan vestigen. En is het een ideologie die vandaag de dag een gevaar vormt voor de maatschappij, of is de aanhang nog te marginaal?

In september staat Arnhem in het teken van Airborneherdenking. Dan wordt de Slag om Arnhem herdacht, een bloederig gevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog van 17 tot 25 september 1944 tussen de geallieerden en Nazi-Duitsland met de Rijnbrug als inzet die een belangrijk oversteekpunt vormt tussen Zuid en Noord Nederland. De Slag om Arnhem genoot, zeker na de oorlog, wereldwijde bekendheid. Dit kwam mede doordat Hollywood zich ook heeft gemeld en de film “A Bridge to Far” was op dat moment de duurste filmproductie aller tijden. Arnhem ziet natuurlijk alle mogelijkheden om de herdenking te promoten. In september kleurt de stad bordeaux rood en lichtblauw als de vlaggen van de Pegasus boven iedere deur wapperen. Er wordt een grootschalig evenement opgetogen met Bridge to Liberation en Vitesse speelt haar traditionele Airbornewedstrijd waar de veteranen worden uitgenodigd om daar aanwezig te zijn.

Wat mist aan deze viering en herdenking is dat de rol van het fascisme wordt vergeten. Er ligt een enorme nadruk op het militarisme en de wreedheid van de oorlog, maar weinigen benadrukken de kwalijke rol die het nazisme heeft gespeeld in het bezetten en verwoesten van de Arnhemse stad. Arnhem heeft naast de bombardementen op veel andere manieren erg geleden onder de oorlog. Het Gustapo hoofdkwartier van Oost Nederland was bijvoorbeeld gevestigd in Arnhem en vrijwel alle 2,5 duizend joden die in de Gelderse hoofdstad voor de oorlog waren gehuisvest zijn na de oorlog verdreven.

Ondanks de schaduw die de oorlog over de stad werpt is het fascisme verre van verdreven. Sterker nog, Arnhem is berucht als de stad waar de neonazistische beweging NVU zich heeft gehuisvest. In de afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen werden FvD en PVV verkozen in de Arnhemse raad. FvD lijsttrekker Gino Luursen heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt door discriminerende, xenofobe, transfobe, homofobe en racistische teksten de raad in te slingeren. In februari hield hij bijvoorbeeld een 15 minuut durende betoog in de Arnhemse gemeenteraad waarin hij de zogenoemde ‘genderideologie’ kwalificeerde als onkruid en dat het bestreden moet worden. Dit allemaal onder de supervisie van onze burgermeester Ahmed Marcouch die niet ingreep.

Wij moeten ons verzetten jegens het rot dat fascisme heet en dat kan niet anders dan in de maand waar een gevecht tegen Nazi-Duitsland wordt herdacht. Onze boodschap moet duidelijk zijn: toen niet, nu niet, nooit meer fascisme. Dat moet gebeuren door te leren van het fascisme, hoe het er uit zag in Arnhem en hoe het bestreden kan worden. Daarom organiseren we in september een aantal activiteiten met dat als uitgangspunt.

Activiteiten

10 september: Wandeltocht over verzet tegen fascisme in Arnhem 15:00 verzamelen bij de Koepelgevangenis in Arnhem

We starten met een wandeltocht door Arnhem die begint bij de Koepelgevangenis in de wijk Lombok (Wilhelminastraat 16). De tocht leidt ons langs monumenten naar aanleiding van het verzet tegen de Duitse bezetting, maar ook andere plekken in en rond de binnenstad die ons leert over het verzet tegen het fascisme in Arnhem en welke sporen zij hebben achtergelaten in onze stad. De wandeltocht duurt ongeveer 2 uur en wordt afgesloten met een naborrel bij Café Bosch.

15 september: Antifascistische filmavond 19:30, Kreek, Weverstraat 24, Oosterbeek

Op vrijdag 15 september gaan we bij Cultureel Centrum Kreek in Oosterbeek de film Allen tegen Allen kijken. De film vertelt over de opkomst van het fascisme tijdens het interbellum in Nederland en leert ons waarom mensen zich zo voelden aangetrokken tot deze ideologie. Zijn de voorwaarden heel anders dan nu en hoe is de vruchtbare ondergrond voor de opkomst van het fascisme te vergelijken met onze huidige tijd? De inloop is om 19:00 en de film begint om 19:30. Na de film is er ruimte om de film na te bespreken met en een drankje.

30 september: Lezingen over fascisme en hoe het te bestrijden 19:30, locatie n.n.b.

De maand tegen fascisme eindigt met een aantal lezingen over het fascisme, de geschiedenis en de huidige strijd tegen extreemrechts en hoe zowel het fascisme als het antifascisme er uit ziet in onze samenleving. De lezing begint om 19:30 en duurt ongeveer een uur. Daarna is er natuurlijk ruimte voor een drankje. Wij zoeken nog een plek om deze lezingen te houden. Als die is gevonden dan laten we dat weten.

Wij hopen jullie allemaal bij deze activiteiten te zien. Tot dan! maandtegenfascisme_post.jpg