29 maart 2024
ROOD ArnhemDit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiƫle standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.
Dit artikel is gepubliceerd in de maart editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Recentelijk is er naast het Regenboogpad nu ook een Regenboogbankje neergezet in Arnhem. Deze 2 regenboogaanleggingen zijn te vinden vlakbij het Rembrandt theater. Het politieke doeleinde van aanleggingen zoals dit is om iedereen zich welkom te laten heten in de stad, ongeacht wie je bent. Echter vind ik als queer persoon dat dit bankje symboolpolitiek is die de plank mis slaat.
Dit bankje heet namelijk niet iedereen welkom. Het bankje valt onder iets genaamd hostile architecture, het is specifiek ontworpen zodat daklozen er niet op kunnen liggen. Dit bankje bevindt zich dichtbij een hotspot voor dakloze mensen, hen zouden dit bankje dus niet kunnen gebruiken om op te slapen. Door dit design zeg je simpelweg, je bent welkom als queer persoon zolang je maar niet dakloos bent.
Een al helemaal raar statement als je realiseert dat queer mensen een hoger kans hebben dakloos te eindigen dan andere groepen. Terwijl rond de 5% van de bevolking queer is, zijn rond de 15 tot 20% van de daklozen jongeren queer. Verder zullen ze ook kwetsbaarder zijn indien dakloos. Vaak kunnen queer mensen niet gebruik maken van veel noodhulpen door onveilige sfeer in bijvoorbeeld de opvang. Als de gemeente Arnhem dus dit soort dingen wil aanleggen moeten ze zorgen dat het ook voor elk queer persoon is. Niet alleen voor de geprivilegieerde.