28 april 2024
ROOD ArnhemDit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.
Dit artikel is gepubliceerd in de april editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wordt er veel gespeculeerd over een kernoorlog. Een oorlog waarin twee landen met kernwapens elkaar en de wereld vernietigen. Dit idee begon tijdens de Koude Oorlog met de angst dat de Sovjet-Unie en de VS elkaar om ideologische redenen zouden willen vernietigen. Gelukkig is dit scenario nog niet gebeurd en leven we niet in een radioactieve woestenij. Maar als je goed naar de wereld kijkt, is dit niet het grootste gevaar. De grootste kans op een nucleair armageddon bestaat tussen Pakistan en India. Beiden hebben kernwapens en vanwege een gecompliceerde geopolitieke geschiedenis zien de landen elkaar als vijanden. Er zijn vaak grensconflicten tussen de twee landen, kijk maar naar de regio Kashmir. De spanning tussen die twee is al lang hoog opgelopen.
Maar als je de titel van dit stuk leest, beweer ik dat er geen kernoorlog zal komen. Dit komt door de MAD-politiek. Deze afkorting staat voor: mutual assured destruction. De gigantische gevolgen van het afvuren van één of meer kernwapens op een ander nucleair land zal tot gevolg hebben dat dit land ook zijn kernwapens zal terugsturen. Hierdoor heeft het land dat de eerste wapens afvuurde de garantie dat hun land ook vernietigd zal worden. Dit garandeert dat landen geen kernwapens zullen gebruiken in een oorlog. Landen zullen eerder proberen elkaar te ondermijnen door middel van proxy oorlogen of conflicten oplossen door middel van diplomatie omdat niemand erbij gebaat is als de wereld vernietigd wordt. Daarom zullen er altijd spanningen zijn tussen grootmachten in de wereld, maar nooit een echte kernoorlog.