Naar de inhoud
Banner

De toekomst van de transgenderwet

Inzending22 september 2022

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel komt uit de Bode Arnhem van september 2022

De vorige keer dat de transgenderwet aanpassingen heeft ondergaan vond plaats op 1 juli 2014. Hierbij werden de vereiste operaties en een onomkeerbare sterilisatie afgeschaft die vooraf ging aan het wijzigen van je geslachtsaanduiding in je geboorteakte. Daarnaast verviel de bijbehorende rol van de rechter.

Tegenwoordig moet een persoon in het bezit zijn van een verklaring van een deskundige en minimaal 16 jaar oud zijn om hun voornaam en/of geslacht te wijzigen in hun geboorteakte. Dit gebeurt echter niet voor niks. Een verklaring van een deskundige kan in kosten oplopen tot 250 euro. Daarbij moet een trans persoon alvorens het krijgen van zo een verklaring in gesprek gaan bij een zogenoemde deskundige. Deze gesprekken worden vaak ervaren als ongemakkelijk, vernederend en overweldigend. Ook gaan lange wachttijden vooraf aan deze gesprekken.

Ondertussen staat de transgenderwet weer open voor mogelijke aanpassingen. De geplande wijzigingen zouden het vergemakkelijken voor personen om hun geslacht te wijzigen in hun geboorteakte. Hierbij zou de deskundigenverklaring komen te vervallen. Een trans persoon is dan in staat om (vanaf 16-jarige leeftijd) zonder verklaring naar het gemeentehuis te gaan om het geslacht in hun paspoort aan te passen. Echter zal dit nog gepaard gaan met een wachttijd van twaalf weken om onbedachtzaamheid te voorkomen.

Dit heeft daarentegen tot gevolg dat tegenstanders van deze wetswijziging in opstand komen. Dit gebeurde met behulp van posters met de tekst; ‘De nieuwe transgenderwet raakt iedereen!’ die in meer dan 400 bushaltes te vinden waren. Eén van de redenen voor dit protest is de angst dat deze wetswijzigingen negatieve gevolgen zal hebben op de privacy en veiligheid van vrouwen, voornamelijk in toiletruimtes. Deze kritiek is echter niet gebaseerd op cijfers en feiten en kan worden gecategoriseerd als transfobie.

Of deze wijzigingen aan de transgenderwet doorgevoerd zullen worden is momenteel nog onduidelijk. Echter zou het enige (van de vele) obstakels wegnemen voor transseksuele personen.