Naar de inhoud
Banner

De Bode: De strijd tegen Internetmonopolies

Inzending13 januari 2025

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is deel van de december editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wat ooit begon als een exclusief stuk gereedschap voor de Amerikaanse militaire instanties, academische wereld en wetenschappelijke gemeenschappen, werd jaren 90 vorige eeuw geopend voor het grote publiek en wist zich vandaag de dag te ontwikkelen naar een cruciaal stuk digitale infrastructuur. Het internet, een digitale omgeving waar informatie en verbinding centraal staan. Een ruimte waarin we zelf invloed op hebben, waar we zelf bepalen wat we doen en kunnen zien. Een plek zonder concrete eigenaar en wat van iedereen is. Dat was voorheen het idee. Vandaag de dag ziet dit digitale landschap er compleet anders uit. Een handvol bedrijven hebben het voor het zeggen.

Waar voorheen de keuze lag om zelf te bepalen wat je ziet en hoort, wordt er nu vanuit commercieel belang gehandeld. Wat geen aandacht trekt, levert geen geld op, dus wordt het ook niet gehoord. Het commercieel belang wat het internet en sociale media vorm geeft, heeft grote invloed op onze maatschappij. Haatberichten en desinformatie trekken ontzettend veel aandacht, met als gevolg een toename in verdeling, geweld en haat. De verslavende en eindeloze stroom aan content vraagt veel aandacht, wat ontzettend schadelijk is voor ons mentale welzijn en concentratievermogen.

Binnen overheidsinstanties en grote sectoren is het internet van groot belang. Een handvol grote bedrijven spelen een centrale rol in de infrastructuur, diensten en technologieën die het internet aandrijven. Denk hierbij aan onder andere ziekenhuizen, archieven, onderwijs en academie. Hun rol binnen de digitale wereld brengt deze bedrijven in een positie waarbij wij ontzettend afhankelijk van hun zijn, zij veel data en privacy kunnen controleren en zij veel macht naar zich toe trekken.

De afgelopen decennia hebben wij ons internet overgelaten aan de vrije markt, met als hoop innovatie en uiteindelijk een betere wereld. Er is amper iets aan regelgeving erop toegepast. Als wij de huidige staat van ons internet zien, is het zorgwekkend. Hoe een verantwoord en gezond internet met zoveel individuele gebruikers en organisaties eruit moet zien, is nog maar de vraag. Voor nu, een ongereguleerde cyberspace waar de zakken van aandeelhouders en die van grote bedrijven voorop staan, is zeker niet de vorm die het internet moet aanhouden.