Naar de inhoud
Banner

de bode maart 2022: Huisbazen? Parasieten!

Nieuwsbericht22 maart 2022

ROOD Utrecht

Nederland verkeert in een wooncrisis. Waarom accepteren wij dan leegstand en torenhoge huurprijzen van parasitaire huisbazen? Wat doet een huisbaas nou eigenlijk echt voor je?

Een huisbaas is iemand die de eigenaar is van een pand en dat is nou precies hoe zij hun geld verdienen. Huisbazen werken niet en doen niks voor de samenleving. Ze zijn de eigenaar van een pand en huren het uit aan anderen. Wat doe je dan voor de samenleving? Helemaal niks! Het is een parasiet die als tussenpersoon wonen duurder maakt voor iedereen, want zonder huisbaas bestaat een huis nog steeds. Je betaalt extra voor het wonen, omdat je ook de winst van de huisbaas betaalt. Zonder huisbazen zou wonen voordeliger zijn!

Wat voor werk doet een huisbaas nou eigenlijk? Tuurlijk, er zijn huisbazen die zelf werk verrichten en je lekkage repareren of je muur komen schilderen, maar dat hoeft niet!
Een huisbaas hoeft alleen een pand te kopen en kan het vervolgens verhuren, zonder zelf ooit enig werk te verrichten. Moet er wat gerepareerd worden? Dan bel je maar lekker zelf een loodgieter of een stukadoor. Zij verrichten daadwerkelijk werk, terwijl de huisbaas achterover leunt en helemaal niks doet. Huisbazen creëren geen enkele toegevoegde waarde. Iets kopen en vervolgens verhuren voegt helemaal niks toe. Iets kopen en verhuren is geen werk!

Wat voegen huisbazen toe aan de samenleving? Helemaal niks! En daarom zijn het parasieten, zij nemen de salarissen van arbeiders in de vorm van huur en geven er niks voor terug aan de samenleving. Zonder een huisbaas kun je namelijk ook wonen in een huis.