Naar de inhoud
Banner

de bode april 2022: Oproep tot een linkse oppositie!

Nieuwsbericht11 april 2022

ROOD Utrecht

Afgelopen 14, 15 en 16 maart werd er in Utrecht weer gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. De opkomst van deze gemeenteraadsverkiezing was met 56,3% iets lager dan vier jaar geleden. Dat is jammer, omdat er veel belangrijke thema’s spelen in Utrecht, al heeft de raad maar een beperkte rol in hoe we de maatschappij kunnen veranderen. 

Er waren dit jaar weer een aantal nieuwkomers, met op links onder andere Socialisten Utrecht en BIJ1. Als lid van ROOD en Socialisten Utrecht wil ik onze stemmers bedanken en BIJ1 en SP feliciteren met hun zetel. We hebben er in de relatief korte tijd dat Socialisten Utrecht bestaat als vereniging een mooie campagne van gemaakt. 

De grootste partij met 18,5% van de stemmen is GroenLinks, gevolgd door D66 en VVD. Helaas is er dus niet veel veranderd ten opzichte van de huidige verdeling in raad. Al deze partijen omarmen het neoliberalisme en geloven heilig in de markt als oplossing voor onze maatschappelijke problemen. GroenLinks heeft laten zien dat ze in een coalitie rechts D66- en VVD-beleid mogelijk maken.

Laten we als links niet dezelfde fouten blijven maken. Wanneer een linkse coalitie die breekt met het systeem nog niet mogelijk is, moet er een sterke linkse oppositie opgebouwd worden. Met ROOD willen we helpen om Socialisten Utrecht, en daarmee ook de sociale bewegingen waarin we actief zijn, te laten groeien. Mijn oproep voor een linkse oppositie is daarom: laat je horen, niet alleen in de raad maar ook op straat! Samen bouwen we het socialisme.