Naar de inhoud
Banner

Black History Month: Angela Davis - Vijand van de Staat, strijder voor de onderdrukten

Nieuwsbericht21 februari 2021

ROOD Amsterdam

Angela Davis krijgt is de derde persoon aan wie we aandacht zullen geven tijdens Black History Month. Deze Amerikaanse activist, revolutionair, filosoof en auteur heeft als sinds de jaren 60 haar stempel gedrukt op de linkse beweging in de Verenigde Staten. Ze was lid van de Black Panther Party en heeft meerdere boeken geschreven over revolutie, racisme en feminisme. Zelfs vandaag de dag zet ze zich nog in voor deze onderwerpen, zelfs in het zwaar verrechtste klimaar van de Verenigde Staten.

Begin van haar leven:

Angela Yvonne Davis werd geboren in Birmingham, Alabama in 1944. Ze groeide op in de zogenaamde ‘Dynamite Hill’ neighbourhood. Deze naam is te danken aan het feit dat de Ku Klux Klan in de jaren 50 een groot aantal bomaanslagen pleegde in deze overwegend zwarte wijk. In 1963 pleegde de KKK een aanslag op een kerk in Birmingham waar vier kinderen, vier meisjes, omkwamen en tientallen mensen gewond raakte. Davis kende deze meisjes persoonlijk.

Zelf studeerde ze in deze tijd in Massachusetts en ontmoette daar de Duitse Filosoof Herbert Marcuse. Haar studies richtten zich vooral op de Franse taal en op filosofie. In 1965 studeerde ze magna cum laude af.

Activisme:

Eind jaren 60 participeerde ze meer en meer in de civil rights movement. Ze werd in 1967 lid van Student Nonviolent Coordinating Committee en niet veel later ook lid van de Black Panthers movement. Ze bleef daar maar kort lid van en ging toen naar de zwarte en communistische Che-Lumumba Club waar ze doorging met activisme. Vanwege haar inzet voor een communistische partij werd ze ontslagen als assistent-professor the University of California at Los Angeles (UCLA). Haar studenten en zij proberen te verzetten tegen dit beslissing, maar dat lukte niet. Begin jaren 70 werd ze meer en meer bewust van de onmenselijke omstandigheden in de gevangenissen. Als gevolg daarvan gingen ze campagne voeren om de Soldedad brothers (George Jackson, Fleeta Drumgo, and John Clutchette) te bevrijden. Deze broers waren gearresteerd omdat ze blijkbaar een gevangenisbewaker zouden hebben vermoord. Later ging ze door met haar politiek activisme en academische carrière. Ronald Reagan probeerde te voorkomen dat ze les zou geven op een universiteit in California. Uiteindelijk kon ze les geven in San Francisco en later in Santa Cruz en Syracuse. In 1980 en 1984 probeerde ze twee keer vice-president te worden met de communistische partij. Beide keren geen succes.

Vijand van de Amerikaanse staat

in 1970 nam de 17-jarige Jonathan Jackson, broer van George Jackson (één van de Soledad Brothers) een rechtbank in gijzeling. Hij bewapende de drie mannen in de beklaagdenbank en nam gijzelde de rechter. De gijzeling eindigde in een vuurgevecht met de politie waar Jackson en de drie gevangen omkomen. Ook de gegijzelde rechter vond de dood. 

Jackson was betrokken geweest bij de Black Panthers en werd bij de voorbereiding voor zijn actie geholpen door Davis. Hierdoor werd er een arrestatiebevel voor haar uitgevaardigd en werd zij voortvluchtig. In augustus 1970 werd zij de derde vrouw in de geschiedenis die op de FBI-lijst van meest gezochte mensen stond vanwege haar hulp aan Jonathan Jackson. in oktober van datzelfde jaar werd Davis gearresteerd, maar twee jaar later zou ze vrijgesproken worden na een gigantische, internationale campagne voor haar vrijheid.

In de jaren 70 ging Davis door met haar activisme. Ze bezocht verschillende landen om te spreken. Ze bezocht onder andere Cuba en de Sovjet-Unie en sprak daar over het belang van de socialistische strijd tegen racisme. In 1979 won ze de prestigieuze Lenin Vredesprijs.

Vijftig jaar strijd

Ook nu zet Angela Davis zich in voor de rechten van onderdrukte groepen over de hele wereld, vooral in haar eigen thuisland. Zij spreekt zich uit tegen het ‘Prison-industrial Complex’, de grote Amerikaanse industrie die gebouwd is op private gevangenissen (met winstoogmerk) en op goedkope arbeid van gevangen die onder het Dertiende Amendement van de grond van de Verenigde Staten gedwongen worden onder het minimumloon te werken. Daarom richtte ze de organisatie Critical Resistance op om te strijden tegen dit Prison-industrial Complex.

Hiernaast maakt ze zich ook nog steeds sterk voor de onafhankelijkheid van Palestina en tegen de War on Terror die geleid hebben tot de illegale, westerse invasies in het Midden-Oosten.

Angela Davis is een icoon voor veel socialisten over de hele wereld. Haar toewijding aan het bestrijden van racisme, seksisme en kapitalisme (drie koppen van hetzelfde monster) is een voorbeeld voor iedereen die strijd voor een betere wereld, van Birmingham tot Palestina!