Naar de inhoud
Banner

De Bode Arnhem: De M van Mensenrechtenschending

Inzending29 maart 2024

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in de maart editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Velp, een klein en groen dorp naast Arnhem, zal maar alvast moeten wennen aan de aanwezigheid van een nieuwe McDonald's aan de rand van de Veluwezoom. Het Amerikaanse fastfoodketen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd. Het wilt aan de rand van een autoweg vlakbij de Veluwezoom een nieuwe locatie te openen. Hiervoor zal een Chinees restaurant moeten wijken en in plaats daarvan komt een restaurant met een McDrive.

Het probleem is is dat niemand dit daadwerkelijk wil. Tenminste, niemand in Velp en in de omgeving. Een petitie om de keten tegen te houden is met bijna 15.000 handtekeningen ondertekend door bezorgde burgers. Zij maken zich zorgen om het zwerfafval en de verstoring van de mooie natuur van de Veluwe. De lokale afhaalchinees maakt plaats voor een zwerfafval-mega-producent die tot diep in de nacht open is. De grote gele M van marktwerking-boven-natuur nog van ver te zien.

McDonald's is niet alleen een verschrikking voor de lokale natuur. McDonald's steunt ook actief de onderdrukkende regering van Israel. Hieronder een beknopte lijst aan support aan deze onderdrukkers:

Het is dus ook de grote gele M van mensenrechtenschending.

Het is duidelijk dat de aanwezigheid van McDonald’s aan de rand van de Veluwezoom om meerdere redenen een slechte zaak is. Gemeente Rheden lijkt niet capabel om deze nieuwe locatie tegen te houden. Ze kunnen alleen een controlerende rol uitvoeren bij de aanvraag van een vergunning. Alleen met “zwaarwegende redenen” zou de gemeente de vergunning niet kunnen verlenen. Die redenen ziet Rheden niet.

Het is dus groenlicht voor McDonald’s om wat groen te gaan verstoren. Een klein succes weer geboekt voor het grootkapitaal. Een groot voorbeeld voor jongeren om zich te keren tegen het kapitalisme. Wij, ROOD socialistische jongeren, zullen de strijd tegen kapitalisme, tegen zionisme, tegen de verwoesting van de natuur voortzetten. We bouwen aan een toekomst waar mens en natuur zal zegevieren.

Groenlicht voor een rode toekomst ligt op de horizon. Sluit je vandaag nog aan bij ROOD socialistische jongeren.