Naar de inhoud
Banner

Cultuurmarxisme in Oost-Groningen

ROOD Groningen·9 augustus 2022

Nieuwsbericht·ROOD Groningen·9 augustus 2022

In het weekend van zes en zeven augustus waren ROOD-leden op excursie naar Oost-Groningen om zich onder te dompelen in het communistische verleden van deze regio. We maakten uitstapjes naar het negen meter hoge Lenin-standbeeld in Zuidbroek en de Fré Meis-buste in Oude Pekela. Daarnaast spraken we veel met de inwoners van Oost-Groningen over hun rode tradities. Het werd ons duidelijk dat alhoewel de Communistische Partij Nederland (CPN) van het politieke speelveld is verdwenen, het communisme nog altijd voortleeft in de harten van de mensen.

De marxistische leer speelt al lang geen politieke rol meer in Oost-Groningen. Gedurende de Koude Oorlog won de CPN nog absolute meerderheden in de noordelijke gemeenteraden. Nu staat alleen de Verenigde Communistische Partij in Oldambt nog overeind met drie zetels als grootste en laatste erfgenaam van de CPN.

Toch is het communisme nog alom aanwezig in Oost-Groningen, zowel in het straatbeeld als in de mensen zelf. Zo vind je er naast Lenin en Fré Meis onder meer de Hamer en Sikkellaan en de Hannie Schaftlaan. Na tientallen jaren sociale strijd is er een cultuur ontstaan die het communisme koestert. Dit vertaalt zich niet zozeer naar politieke opvattingen maar meer naar een algemene sympathie voor het rode ideaal.

Op een steenworp afstand van de Fré Meis-buste vind je een kroeg waar tijdens de strokartonstakingen op de zogeheten ‘rode maandagen’ de arbeiders samenkwamen om te luisteren naar de toespraken van de stakingsleiders. Diezelfde arbeiders zitten hier vandaag de dag nog steeds en ze bleken maar wat gewillig om hun verhalen uit hun militante verleden te delen met socialistische jongeren.

Hier hebben we veel leuke anekdotes en interessante contacten opgedaan. Deze zullen we de komende tijd omzetten in politieke actie, zoals bijvoorbeeld het vastleggen en archiveren van de verhalen van de arbeiders uit Oost-Groningen en hun ervaringen in de communistische beweging. Het cultuurmarxisme dat nog altijd leeft in de regio vormt voor ons een vruchtbare bodem voor de opbouw van een nieuwe socialistische beweging. Nu is de tijd om hier werk van te maken!

IMG-20220807-WA0043.jpg IMG-20220807-WA0034.jpg