De Rode Bode: Ontmoet de “Zolderkamer-Communisten”

Misschien vraag je je na deze krant af: wat is ROOD? Een korte introductie.

ROOD, socialistische jongeren werd in 2003 opgericht als ROOD, jong in de SP. Tot 2021 waren we dan ook de jongerenorganisatie van de Socia­listische Partij (SP).

Hieraan kwam een einde toen we ons publiekelijk uitspraken tegen de wens van de SP om met de VVD in een regeringscoalitie te stappen. Dit werd ons niet in dank afgenomen en er ontstond een hevig conflict. We werden weggezet als “geradicaliseerde zolderkamer-communisten” door de ­­SP-partijvoorzitter. Onze moederpar­tij verbrak de banden met ons en we wer­den een onafhankelijke jongerenbeweging.

Dit kent voor- en nadelen. Socialisten streven naar eenheid, en deze breuk en de daaropvolgende heksenjacht op marxisten in de SP is in die zin schadelijk. Wij veroordelen deze dan ook ten zeerste.

Anderzijds heeft het ons veel vrijheid gegeven. Voor het eerst zijn we niet verplicht SP-politiek te volgen, maar kiezen wij onze eigen lijn. Wij oriënteren ons daarbij op het marxisme, al staan we open voor alle socialistische jongeren tussen de 14 en 28.

Wil jij je ook met ons inzetten tegen het kapitalisme? Universiteiten bezetten, huurbazen shamen en politici voor het blok zetten? Strijden voor een socia­listische toekomst? Word van­daag nog lid en dan zien we je snel!

Dit is een artikel uit de eerste editie van de nieuwe muurkrant van ROOD Groningen – De Rode Bode. Deze wordt door de stad Groningen opgeplakt. Je kunt een PDF van de hele krant hier vinden. Wil je ook iets schrijven voor De Rode Bode? Neem contact met ons op via groningen@roodjongeren.nl!