De Rode Bode: Genoeg is genoeg!

Jongeren groeien op in een ellendige wereld die in hoog tempo verder aftakelt. Genoeg is genoeg – actie is nodig om het tij te keren!

De wereld om ons heen is een wereld van tegenstellingen. Baas en werknemer, arm en rijk, jong en oud. Deze tegenstellingen, en de problemen die ze veroorzaken, zijn voor een deel zo oud als onze samenleving zelf. Daarnaast wordt iedereen geconfronteerd met een groot aantal nieuwe problemen die niemand zich 20 jaar geleden kon voorstellen.
De generatie die nu opgroeit heeft een unieke positie. Veel van ons waren te jong om ons te herinneren dat de Twin Towers vielen, de euro werd ingevoerd of het internet werd uitgevonden. Sindsdien lijkt alles in een stroomversnelling te zijn gekomen. Economische crisissen, aanslagen en het instorten van de natuur zijn digitaal binnen handbereik te volgen. Het zou bijna normaal lijken.


In tegenstelling tot haar ouders kent deze generatie alleen maar een lange reeks van tegenslagen. Waar eerder nog geprofiteerd werd van uitbuiting van koloniën, komen de problemen die de kapitalistische mentaliteit met zich meedraagt terug naar Nederland.
We zijn suïcidaal omdat we denken dat alles opgelost kan worden met kopen, ons klimaatbeleid is een stel lege beloftes omdat grote energiemaatschappijen hun winst niet willen riskeren en persoonlijke data wordt verkocht aan de hoogste bieder.

Blijf niet in de illusie hangen. Als er niet direct een ander pad wordt ingeslagen zal het kapitalisme elke minuut van ons leven reduceren tot een aantal winst cijfertjes.


Door dit te realiseren nemen we een eerste stap naar een gelijkere en mensgerichte samenleving. Om dit te bereiken moet een generatie die gevormd is door de problemen van het kapitalisme het voortouw nemen in de strijd. Als we deze problemen weer uitstellen is er geen wereld om aan de volgende generatie te geven. Een socialist ben je niet alleen. Steun je lokale buurtinitiatieven, word lid van ROOD of praat misschien gewoon een keertje met de persoon naast je in de bus.

Dit is een artikel uit de eerste editie van de nieuwe muurkrant van ROOD Groningen – De Rode Bode. Deze wordt door de stad Groningen opgeplakt. Je kunt een PDF van de hele krant hier vinden. Wil je ook iets schrijven voor De Rode Bode? Neem contact met ons op via groningen@roodjongeren.nl!