de bode december 2021: Wet of geen wet, kraken gaat door!

Na het Woonprotest in Utrecht op 21 november maakte een groep krakers een nieuw kraakpand bekend. Het pand op de Croeselaan stond al lange tijd leeg terwijl er in Utrecht een enorme wooncrisis is. 

De krakers zijn het pand ingetrokken op de vrijdag voor het Woonprotest. Tijdens de bekendmaking was er dus huisvrede en er was geen sprake was van heterdaad. Op zondag mocht het pand daarom niet ontruimd worden. De eigenaar van het pand, Robert Sinke, heeft aangifte gedaan, maar er zijn nog veel stappen voordat de nieuwe bewoners er uitgezet kunnen worden. 

Het pand zelf zit op de Croeselaan en stond ruim twee jaar leeg, net als het pand ernaast van dezelfde eigenaar. De eerder genoemde eigenaar heeft het pand enorm laten vervallen in die tijd: de ruimte zat onder de stof en er zaten gaten in de vloer van de tweede verdieping. De krakers hebben met hulp van medestanders de ruimte weer leefbaar gemaakt. Het pand is weer schoon, er staan meubels in en nog het allerbelangrijkste van alles: het huis heeft zijn functie terug, er wonen weer mensen. 

In Utrecht kampen we met een enorme wooncrisis, maar er staan enorm veel huizen leeg. In 2010 werd kraken illegaal, dus bij wet zijn krakers ‘criminelen’. Echter ik zou zeggen dat wat figuren zoals een Robert Sinke doen ‘crimineel’ is. Wonen is een recht. Huizen leeg laten staan zodat je er winst op kan maken is wat de mensen schade doet, maar mensen zoals Sinke kunnen gewoon hun gang gaan. De enige schade die krakers aanrichten is tegen het kapitaal en dat is goed, het werd eens tijd! De krakers nemen het heft in eigen handen in een maatschappij waar de overheid mensen liever op straat laat liggen dan dat ze het grootkapitaal aanpakt. De oplossing is duidelijk, onteigen die schoften, maar in de tussentijd: wet of geen wet, kraak de leegstand!