de bode april 2022: Ontwaakt! Vier op 1 mei de dag van de arbeid!

Op 1 mei organiseert de FNV de landelijke viering van de dag van de arbeid in Utrecht. Het wordt een grote viering die start om 12:30 op het Jaarbeursplein. Vanaf daar lopen we in een mars naar Julianapark, waar we onze klasse groots zullen vieren. 

De viering staat dit jaar in het thema van de tweedeling: het land is er op papier op vooruit gegaan, maar die winst is alleen terug te zien bij de kapitalisten. Wij, de arbeidersklasse, zien hier niets van terug en gaan er alleen maar op achteruit. Het is tijd om ons daar tegen te verzetten. Daarom is het belangrijk dat wij ons bewust worden van onze klasse en ons verenigen. 

De dag van de arbeid is een belangrijke dag om te reflecteren op de successen die we behaald hebben, maar ook op waar nog een wereld te winnen valt. In Nederland zien we dat de meeste mensen een gebrek aan klassenbewustzijn hebben en zich niet organiseren, maar dat is wel nodig. 

Een grootse viering van deze dag is van harte welkom, want 1 mei wordt doorgaans niet heel groots gevierd. Zo is 1 mei in tegenstelling tot veel andere landen geen vrije dag in Nederland. De dag wordt namelijk overschaduwd door koningsdag, het compleet omgekeerde van de dag voor de arbeid, een dag waar we de monarchie vieren. Laten we dat omdraaien, kom op 1 mei om 12:30 naar Jaarbeursplein en vier met ons de dag van de arbeid!