Naar de inhoud
Banner

21/04/23 ROOD Arnhem filmavond: What's Left

Nieuwsbericht15 april 2023

ROOD Arnhem

Volgende week vrijdag 21 april is het weer tijd voor onze gebruikelijke filmavond. In cultureel centrum de Kreek in Oosterbeek kijken wij de documentaire What's Left: De Puinhopen van Links van regisseurs Juul Op den Kamp en Johan Fretz.

De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in 2021 scoorde links slechter dan ooit tevoren. Hoe anders was de wereld toen de PvdA nog meer dan 40 zetels wist te halen en toen de SP met 26 zetels als donderslag bij heldere hemel de Tweede Kamer wist te bestormen. Er zit een groot wantrouwen bij de arbeidersklasse tegenover links en dat is niet in de laatste plaats te wijten aan de bureaucratische politiek die de sociaaldemocratische partijen hebben gehanteerd om het kapitalisme in stand te houden.

In de documentaire What's Left: De Puinhopen van Links bespreekt presentator Johan Fretz, zelf een kind uit een familie die altijd heeft gestemd op de sociaaldemocratische partijen, met oud kopstukken van de PvdA waar het zo mis had kunnen gaan binnen de partij. Waar heeft de partij het vertrouwen van haar kiezers verloren en hoe hebben zij de arbeidersklasse zo in de steek kunnen laten? Hoewel onze politiek haaks staat tegenover de sociaaldemocratische aanpak van de PvdA ratelt deze documentaire wel vragen op die belangrijk zijn voor onze beweging. Bijvoorbeeld, hoe zorgen wij er voor dat, als de Socialisten zetels heeft bemachtigd in de landelijke politiek organen, mensen niet verleidt worden met interessante baantjes, hoe houden wij ons vast aan onze idealen en hoe zorgen wij er voor dat wij niet dezelfde fouten maken als andere linkse partijen in het verleden?

Deze vragen en meer worden gesteld in de discussie die na de film zal plaatsvinden. Ook is er ruimte voor een drankje na de film. De inloop is om 19:00 en de film begint om 19:30. Hopelijk zien we jullie dan!

Check de trailer hier

whatsleft.jpg