Naar de inhoud
Banner

Verslag van De Socialisten conferentie van 25 september

Nieuwsbericht10 oktober 2022

ROOD-bestuur

Afgelopen 25 september was het eindelijk zover, de conferentie van De socialisten. We hebben er bijna een jaar naartoe gewerkt, maar nu konden we eindelijk goed voorbereid bij elkaar komen om de toekomst van het project te bespreken. Waar de conferentie nog begon met een aantal losse groepen die zich met elkaar verbonden voelde door gedeelde ervaring, was dit officieel nog niet zo. Na deze conferentie is dit anders, De socialisten is nu een partij in oprichting met een plan en visie op het werk wat de komende tijd moet worden verricht om echt een partij te worden.

Er waren bij dit congres ruim 150 kameraden aanwezig, met iets meer dan 60 ROOD leden. Een mooie opkomst, ook van ons als ROOD. Met deze groep is er in twee sessies waar deelnemers keus hadden uit vier werkgroepen gediscussieerd over het koersdocument en de weg vooruit voor ons als project. Deze discussies hebben erg goed gewerkt en leiden tot een aantal compromissen tussen de verschillende stromingen en groeperingen die aanwezig waren op de conferentie.

Verder is er een bestuur verkozen voor de socialisten. Dit bestuur heeft als voorzitter Michel Eggermont. Met de volgende algemene bestuursleden: Alex de Jong, Erik Meijer, Max Krijnen, Mark de Bokx en John Cozijn

Verder is er ook een motie aangenomen die voor ons als ROOD van belang is zijn. De motie betreft het financieel ondersteunen van ROOD door De socialisten, zodat wij als jongerenorganisatie genoeg middelen hebben om onze acties uit te voeren. De invulling van deze motie zal nog worden besproken door het ROOD-bestuur en het nieuwe socialisten bestuur.

De socialisten is nu een partij-in-oprichting. Dat betekent dat wij momenteel nog geen partij zijn, maar wel hebben uitgesproken hier naartoe te werken. Op de conferentie hebben we een aantal voorwaarden besproken over wanneer onze partij in oprichting geslaagd is en het concreet een partij is. Deze voorwaarden zijn o.a. dat er tien volwaardige afdelingen moeten zijn met activiteiten in de vak- en sociale beweging, er een partij programma ligt en de structuren van de organisatie zoals bestuur en statuten op orde zijn.

De uitkomst van het partij vraagstuk ligt in lijn met ons streven naar een echte revolutionair-socialistische partij, zoals aangenomen in de motie van november 2021. Verder zal de motie voor financiƫle ondersteuning van ROOD ons hopelijk helpen in het beter organiseren en bekostigen van ons politieke werk. Een langere discussie over deze conferentie en wat deze uitkomst voor ons betekent kunnen wij bespreken op onze aankomende ALV op 27 november.

Voor de socialisten zal er de komende maanden worden gewerkt aan het bouwen aan de vereniging door bijvoorbeeld meer landelijke samenwerking op sociale mediagebied, door een landelijke ledenadministratie, en door te kijken naar contributie mogelijkheden. Verder zal er nog een conferentie worden georganiseerd over ongeveer 6 maanden. Het ROOD-bestuur zal de leden op de hoogte houden van ontwikkelingen over De socialisten de komende maanden.

Voor ons als ROOD geeft dit resultaat hoop. Als jongerenorganisatie is het noodzakelijk om een plek te hebben waar leden die te oud worden voor onze club een plek hebben om onze idealen en doelen voor te zetten. Met deze conferentie is de eerste stap gezet naar een nieuwe partij die toekomst kan bieden, niet alleen voor ROOD maar de linkse beweging als geheel.

Kameraadschappelijk,

Het ROOD-bestuur