Naar de inhoud
Banner

Statement ROOD Groningen over Ter Apel

ROOD Groningen·27 juni 2022

Nieuwsbericht·ROOD Groningen·27 juni 2022

Dit is een statement uitgebracht door ROOD Groningen in samenwerking met andere activisten uit de regio. Dit is onderdeel van een groep acties om de situatie van vluchtelingen in Ter Apel aan te kaarten en deze vluchtelingen te helpen door hen spullen en eten te geven. Ook staan er op 2 en 3 juli demonstraties in de planning.

NB: Groningse activisten willen humaan vluchtelingenbeleid in Ter Apel

De situatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel is onhoudbaar geworden. De vluchtelingen zitten zonder eten en drinken, slapen buiten op stoelen, er is een gebrek aan luiers, getraumatiseerde kinderen worden verwaarloosd - de schrijnende lijst blijft doorgaan. We eisen onmiddellijk goede en toegankelijke opvang voor alle vluchtelingen. Ze horen fatsoenlijk en veilig te slapen. Het is onacceptabel dat op een van de heetste dagen van het jaar er geen toegang is tot eten en drinken.

Toen Groningse activisten op bezoek gingen op 18 juni om de ernst van de situatie te bekijken, werd de omvang van de tragedie hen op een gruwelijke manier duidelijk. Ze kwamen aan met een pan linzensoep. Medewerkers waardeerden het gebaar, maar waarschuwden de activisten dat er niet genoeg was om iedereen te voeden. Het uitdelen van de ontoereikende hoeveelheid voedsel zou door de enorme honger kunnen leiden tot chaos. We hebben het hier over een plek waar baby’s tussen zitten. Dit laat zien hoe erg de stand van zaken is - een inhumane situatie in één van de rijkste landen ter wereld. Extreem-rechts wil de sfeer in Nederland vergiftigen en de vluchtelingenhaat aanwakkeren. Ondertussen laat Rutte de miljardairs met rust, degenen die baat hebben bij subsidies op de fossiele industrie en de verdere leegroof van het Globale Zuiden. En precies dat neoliberale beleid zorgt ervoor dat mensen elders niet meer veilig zijn en ertoe gedwongen worden om huis en haard te verlaten. De VVD jaagt het allemaal aan: woningnood, inflatie, bezuinigingen op de zorg. Maar het gaat niet alleen om de VVD, het gaat over een regeringsbeleid die opvang telkens weer opbouwt en afbreekt, capaciteitsproblemen in stand houdt en de vinger een andere kant op wijst. Het idee van 1 centrale opvanglocatie in onhoudbaar een creëert een klimaat van vluchtelingenhaat waardoor veel gemeentes weigeren vluchtelingen op te vangen. Het is een neoliberaal klimaat waarin nazi-tuig zoals PEGIDA door de gemeente Westerwolde wordt toegestaan om te "protesteren" bij het asielzoekerscentrum om daar hun fascistische omvolkingscomplotten richting de vluchtelingen te schreeuwen. Dit wanbeleid verdeelt mensen die samen willen vechten voor sociale en economische rechtvaardigheid.

We hebben dringend een solidariteitsbeweging met vluchtelingen nodig. Eerder dit jaar zagen we het warme welkom voor Oekraïense vluchtelingen, dat is erg belangrijk. We moeten ons echter hard maken om solidair te zijn met álle vluchtelingen. Links moet niet meegaan in dubbele standaarden. Het is een gotspe dat niet-Europese vluchtelingen bij aanmeldcentrum Ter Apel op stoelen buiten de nacht moeten doorbrengen. Veel hotels in het zuiden van het land verhuren een kwart van de kamers aan Oekraïense vluchtelingen, niet in de laatste plaats omdat de overheid ruimhartig tegemoet komt. Als Rutte geld heeft voor Oekraïense mensen in hotels, dan kan die steun wel uitgebreid worden naar deze doelgroep.

Er is directe hulp nodig voor deze vluchtelingen, maar het bezoek van de activisten laat ook zien dat we politieke oplossingen nodig hebben. Eén pan soep is niet genoeg. Het huidige socio-economische systeem moet veranderen. Het is simpelweg een keuze van de regering om geen steun te bieden aan niet-Europese vluchtelingen omdat ze liever grootkapitaal blijven beschermen. Wij eisen dat álle vluchtelingen in Nederland menswaardig en humaan moet worden opgevangen!

Donaties for eten en slaapzakken Solidariteitsfonds Het Zwarte Gat NL41 TRIO 0391 0365 64 Benoem ‘TER APEL’ in afschrift Of breng naar het Kraaienest

Betrokken raken met directe humanitaire actie Stuur een bericht naar De Schop Groningen https://www.instagram.com/p/Ce8AudRobBr/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Benefiet demonstratie 2 Juli, 12:00 Grote Markt, Groningen

Actie tegen PEGIDA 3 Juli, 13:00 Parkeerplaats AZC Ter Apel

Dit statement wordt ondersteund door ROOD Groningen Internationale Socialisten Groningen BIJ1 Groningen Socialisten Noord Groningen Feminist Network Decolonize Groningen