Naar de inhoud
Banner

Tegen het doel, niet de methode!

Inzending2 juli 2022

Jules Maximus

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

De boerendemonstraties hebben de afgelopen dagen weer een hoogtepunt bereikt, met een dag van geweld en vernieling na het blokkeren van een snelweg. Door het zwakke politieoptreden hebben mensen van haast iedere politieke stroming geëist dat de opstanden met geweld neergeslagen moeten worden. Dat rechts met die eisen komt vind ik niet zo interessant; het wijkt niet af van het standaard gezwets over law and order. De reactie van links is echter niet veel anders dan het rechtse antwoord op deze crisis. Ook hier roepen mensen van GroenLinks tot aan revolutionaire socialisten op tot het onderdrukken van deze demonstraties door de staat. Na enkele discussies op Twitter besluit ik er nu een kort artikel aan te wijden: waarom moeten we als revolutionairen niet pleiten voor staatsgeweld tegen rechtse demonstraties?

Het antwoord is in de eerste plaats vrij simpel: wij zijn in de basis niet tegen de methodes die de boeren toepassen om hun doel te bereiken. Zelfs de meer extreme methodes van de boeren zoals de demonstratie voor het huis van stikstofminister Van der Wal accepteren we als revolutionairen wanneer het doel wel gerechtvaardigd is, zoals de demonstraties door boze Amerikaanse vrouwen voor de woningen van de rechters van het Hooggerechtshof die Roe v. Wade ongeldig hebben verklaard. En hoewel ik de strategie niet deel, zullen we ook nooit moeten pleiten voor het gewelddadig oppakken door de politie van Extinction Rebellion-activisten die een snelweg blokkeren, wat dezelfde methode is die de boeren deze week hebben gebruikt voor hun demonstraties. We zijn helemaal niet tegen de manier waarop de boeren demonstreren, als socialisten zijn we alleen tegen hun doel. Tegen het vernietigen van de natuur en onze toekomst voor hun winst.

Het probleem is dat wanneer we de burgerlijke staat het mandaat geven om de methodes van de boerendemonstraties te onderdrukken, dat meteen een mandaat zet voor de staat tegen onze demonstraties, vaak met nog grotere repressie dan er tegen rechtse demonstraties gebruikt wordt, onder wier aanhangers sommige politieke partijen nog hopen iets van te kunnen winnen. We verminken met de eis voor law and order dus onze eigen slagkracht. De staat en haar gewapende vleugel (De politie, het leger, etc.) is onze vriend niet. We moeten strijden om haar macht te verzwakken, niet aan te sterken als het ons even uitkomt.

Als antwoord op de boerendemonstraties moeten we ons dus verzetten tegen de eisen van de boeren, en de politiek onder druk zetten om die eisen niet in te willigen. We moeten onze eigen eisen formuleren over de stikstofcrisis en daar acties voor voeren. Wat we nooit moeten doen is de staat vragen de acties van de boeren, en als gevolg daarvan onze eigen acties, neer te slaan.