Naar de inhoud
Banner

Scooters delen, publieke ruimte verspelen

Nieuwsbericht17 mei 2023

ROOD Nijmegen

Scooters delen, publieke ruimte verspelen

Vorig jaar mei besloot gemeente Nijmegen deelscooters -fietsen toe te laten in de stad. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In elke straat wordt er wel iets gebarricadeerd door een dergelijk groen of wit gevaarte. Dit zorgt niet alleen voor problemen voor ouderen en mensen met een handicap, het leidt ook af van écht groene mobiliteit: het openbaar vervoer (OV).

Met de deelscooters nemen bedrijven steeds meer publieke ruimte in beslag. In sommige gebieden, zoals de campus, kunnen gebruikers zelfs nagenoeg overal hun deelscooter neerpleuren. Staan ze in de weg en ervaar je overlast? Pech gehad. Het is immers het eigendom van een bedrijf, en zodra je daar aankomt krijg je met de lange arm van de Nederlandse staat te maken. Dit is voor de meeste mensen al snotirritant, maar voor ouderen of mensen met een handicap kan het de publieke ruimte ronduit onbegaanbaar maken. Het is voor hen vaak een stuk lastiger om de scooters te omzeilen, wat in het dagelijks leven voor serieuze hinderingen kan zorgen.

Doordat de gemeente deelmobiliteit lijkt te zien als dé manier om duuzame mobiliteit te bewerkstelligen, verliezen zij het OV uit het oog. Het OV wordt een ondergeschoven kindje, terwijl het voor veel Nijmegenaren van dag tot dag extreem belangrijk is. Ouderen of gehandicapten kunnen namelijk niet of nauwelijks gebruik maken van deelmobiliteit, en ook buiten de doelgroep blijkt deelmobiliteit niet populair. De grootste gebruikers zijn twintig- en dertigjarigen.

Het is daarom tijd voor een langetermijnoplossing die toegankelijk is voor iedereen. En deze lag altijd al onder onze ogen: goed en duurzaam openbaar vervoer.

Dit is een artikel uit de muurkrant van ROOD Nijmegen