Naar de inhoud
Banner

De Bode Arnhem: Het minimumjeugdloon moet worden afgeschaft

Inzending5 januari 2024

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in de december editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Er is een grote kans dat je als 18-jarige slechts 50% van wat je 21-jarige collega verdient, voor precies hetzelfde werk. Denk aan werk in de supermarkt of de horeca bijvoorbeeld. Vaak is dit inkomen onvoldoende om van te kunnen leven. Veel jongeren gaan naar school of zijn druk bezig met een studie en hebben geen tijd om hiernaast nog fulltime te werken.

Een groot deel zou graag uit huis willen maar dit is onbetaalbaar, en het minimumjeugdloon helpt hier niet bij. Zelfs fulltime werkende of uitwonende jongeren verdienen vaak niet genoeg om essentiële dingen zoals huur en eten te betalen. Bovendien is het ook op deze leeftijd belangrijk om wat financiële ruimte te hebben om te sparen of en te kunnen ontspannen naast het leven als hardwerkende (vaak nog scholier).

21- en 18-jarigen leveren vaak precies hetzelfde werk in sectoren waar het jeugdloon van kracht is. Denk aan bedieningsmedewerkers of caissières. Het is simpelweg leeftijdsdiscriminatie om minder te betalen aan 18-jarigen dan aan 21-jarigen als die hun werk even goed uitvoeren.

Het minimumloon is überhaupt erg karig en zou voor iedereen verhoogd moeten worden ongeacht leeftijd. Ook voor werkende onder 18 zou het minimumloon verhoogd moeten worden, als je als 15-jarige wat wil verdienen en besluit naast vele schooluren, een van je weekenddagen te gaan werken, is het onacceptabel dat je voor een paar uurtjes afwassen 30 euro krijgt. Ook vakbond FNV is het ermee eens dat het onrechtvaardig is dat je vanaf je 18e wel hetzelfde werk mag verrichten als andere volwassenen maar toch minder betaald krijgt.

Iedereen zou genoeg geld moeten kunnen verdienen om fatsoenlijk te kunnen leven. Jeugdloon = halfloon, en dit moet afgeschaft worden