Naar de inhoud
Banner

ROOD veroordeelt politiegeweld

Nieuwsbericht18 oktober 2021

ROOD

Zondag 17 oktober was de woonopstand in Rotterdam. De manifestatie op het Afrikaanderplein was geweldig, met veel sterke sprekers en strijdbare woorden werden de duizenden demonstranten toegesproken. Vreedzaam, strijdbaar en vrolijk gingen de duizenden demonstranten in eens mars te voet vanaf het Afrikaanderplein over de Erasmusbrug naar de markthal.

Op de Erasmusbrug ging het fout. In een storm van buitensporig en willekeurig geweld omsingelde de politie tientallen demonstranten en zette hen vast. Dit omdat ze ‘mogelijk verkeerde voorwerpen hadden en voor escalatie wilden zorgen’. Uiteindelijk was het de politie die escaleerde en is vrijwel iedereen vrijgelaten. Hierbij werden mensen tot bloedens toe geslagen. Waarop de rest van de stoet werd gesommeerd door te lopen. De organisatie van de mars besloot op dat moment uit solidariteit de mars stil te zetten. We gaan verder als één demonstratie, als één massa, wij laten ons niet verdelen door de macht van de gewelddadige tak van het staatsapparaat.

Na deze prachtige daad van solidariteit werden er meermaals charges uitgevoerd op de vreedzame demonstranten. Hierbij werd er (bovenhands) op de hoofden van demonstranten geslagen. Niet alleen was dit geweld een compleet ongegronde daad tegen mensen die opkomen voor hun rechten. De specifieke geweldsmethodes, bovenhands slaan met knuppels, worden door de politie en overheid gezien als te gevaarlijk om toe te passen. De politie gaf echter niks om de veiligheid of rechten van de demonstranten.

Wij walgen van de gewelddadige acties van de Rotterdamse politie. Naast dat de politieagenten zelf aangepakt moeten worden voor deze misdaden, moet burgemeester Aboutaleb als politiek verantwoordelijke ter verantwoording worden geroepen voor dit politieoptreden. We roepen agenten die ook geraakt worden door de wooncrisis en zich niet kunnen vinden in het agressieve optreden om zich te organiseren en uit te spreken. 

Als jongeren die vechten voor een betere wereld zijn wij immens trots op hoe de demonstranten van de woonopstand vreedzaam hebben gestreden tegen de onderdrukking van de politie. Wij willen alle aanwezigen die hun solidariteit hebben geuit bedanken voor hun daad. Enkel door samen te laten zien dat wij het niet meer pikken, en ons te organiseren tegen de krachten van het kapitaal en de staat kunnen wij de wereld veranderen.