Naar de inhoud
Banner

De Niet-Zo-Publieke Ruimte

Nieuwsbericht27 september 2023

ROOD Nijmegen

De publieke ruimte wordt van ons afgepakt. Het Waalstrandje wordt afgesloten na 10 uur ‘s avonds; het is verboden om na 10 uur alcoholische drankjes te kopen, behalve in cafe’s; het is illegaal om op plekken te drinken/dronken te zijn, behalve in cafe’s en clubs. Dit wordt vermomd als beleid om overlast tegen te gaan, maar wat het vooral bereikt is dat mensen veel meer moeten betalen om van een vrije avond te genieten.

Het probleem is niet zozeer dat we moeten betalen voor onze biertjes, het probleem is dat we torenhoge prijzen moeten betalen, die enkel en alleen de kleine burgerij ten goede komt. De werknemers in de horeca zien de winstmarges immers niet terug op hun loonstrook. Het geld gaat regelrecht naar de baas.

Er wordt vaak gezegd dat je niet alleen voor het drankje betaalt maar ook voor de plek. Dat komt echter omdat ons belastingsgeld niet gebruikt wordt om de publieke ruimte aantrekkelijk te maken, maar omdat het geïnvesteerd wordt in andere dingen, zoals defensie. Het zou een idee zijn voor de overheid om plekken aantrekkelijk te maken door middel van het neerzetten van picknickbankjes, en het creëren van fijne plekken. Zo kan de overheid de plekken ook makkelijker reguleren en het niet verwaarloosd laten worden zoals sommige parken.

ROOD is tegen de betutteling en commercialisering van de openbare ruimte, en voor het investeren in de publieke ruimte zodat

iedereen een plek heeft om te chillen en het niet alleen is voor mensen die genoeg geld verdienen of net hun DUO binnen hebben.