Naar de inhoud
Banner

NAVO? Nee dank je!

Nieuwsbericht1 oktober 2024

ROOD

NAVO? Nee dank je!

De wereld staat in brand. De genocide in Gaza duurt al bijna een jaar en wordt nu uitgebreid naar Libanon, de vleesmolen in Oekraïne blijft maar draaien, en de spanningen met China lopen steeds verder op. Gelukkig houdt de NAVO ons veilig, als we de media en politiek mogen geloven. Vanaf vandaag staat zelfs onze eigen Mark Rutte aan het hoofd, en aanstaande zomer is Nederland het gastland van de NAVO-top. De nieuwe regering gaat miljarden investeren in defensie, terwijl ze bezuinigen op onderwijs en openbaar vervoer. Media en politiek juichen dit alleen maar toe. Kritiek op de NAVO wordt gelijkgesteld aan heulen met Poetin.

Maar het is tijd voor een tegengeluid. De NAVO is er helemaal niet voor ons, maar voor de heersende klasse en het kapitaal. Het is niet defensief, maar een oorlogsmachine. Hun interventies brengen geen mensenrechten en democratie, maar totale verwoesting. De NAVO wordt gepresenteerd als oplossing voor de ellende en onveiligheid in de wereld, maar is juist de oorzaak. Daarom zeggen wij nee tegen de NAVO.

De NAVO is er niet voor ons

Alle landen voeren een constante strijd voor hun eigen positie. Of het nu gaat om toegang tot grondstoffen, geldstromen, of goedkope arbeidskrachten, ieder land wil een zo groot mogelijk deel van de koek. Dit komt vooral ten goede aan de rijken in dat land, bijvoorbeeld de aandeelhouders van een oliemaatschappij die in het Midden-Oosten naar olie mag boren. Soms wordt die strijd gevoerd met handel en diplomatie, soms met bruut geweld. Om de militaire kant van die strijd beter te kunnen voeren, organiseren landen zich in militaire machtsblokken. De NAVO is daar de machtigste van, en dient als verlengstuk van het Amerikaanse imperialisme. De NAVO is er om de belangen van de Amerikaanse heersende klasse te beschermen, en de heersende klasse in Nederland probeert daarop mee te liften. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat Amerikaanse bedrijven grof geld konden verdienen met de ‘wederopbouw’ in Afghanistan. Zo helpt Nederland om de voortdurende dominantie van de VS te verzekeren.

De NAVO is er dus niet voor ons. De oorlogen die zij voeren, zijn niet de onze. Van de NAVO moet 2% van het BBP worden uitgegeven aan defensie. Geld dat naar zorg, onderwijs of openbaar vervoer had kunnen gaan, verdwijnt nu in de zakken van de aandeelhouders van de wapenindustrie. Ze wijzen steeds nieuwe vijanden aan, maar onze hoofdvijand zit in eigen land. Wij moeten bloeden voor hun oorlogen. De NAVO is er niet voor onze zelfverdediging, het is een imperialistisch project.

Stop de oorlogsmachine

De NAVO is een van de grootste aanjagers van het militair industrieel complex. Bedrijven die wapens, voertuigen, vliegtuigen en andere militaire goederen produceren, zijn gebaat bij het voeren van oorlog. Hoe meer conflict, hoe groter de vraag naar hun producten. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, en de NAVO begon met wapenleveringen, stegen de beurskoersen van bedrijven als Boeing en Lockheed Martin explosief. Ondertussen werden duizenden jonge Oekraïense en Russische mannen en vrouwen klaargestoomd voor de gehaktmolen. Dat militair-industrieel complex blijft steeds op zoek gaan naar nieuwe oorlogen en vijanden. Zonder externe dreiging is er ook geen rechtvaardiging voor de grote militaire bureaucratie en het spekken van de wapenindustrie. De NAVO wordt gepresenteerd als defensieve alliantie, maar stookt juist het conflict op. De steeds verdere uitbreiding van de NAVO naar het oosten, en het willen inlijven van Oekraïne, was een daad van agressie. Men wist dat dat kon leiden tot oorlog, maar ging er desondanks mee door. Ondertussen wordt de VS ook steeds agressiever richting China. Nederland is daar via de NAVO ook bij betrokken. Maar wij willen geen Derde Wereldoorlog. Daarom moeten we breken met de oorlogsmachine van de NAVO.

Geen mensenrechten en democratie, maar totale verwoesting

De NAVO wordt vaak gepresenteerd als hoeder van mensenrechten en democratie. Als brenger van beschaving. Dit is een grove leugen. De NAVO-interventies in Libië en Afghanistan hebben die landen totaal verwoest. De beloofde mensenrechten en democratie bleven uit, en waren ook nooit het doel. Net als in de koloniale tijd doet het Westen alsof het beschaving komt brengen, maar ondertussen gaat het om grondstoffen en macht.

Bovendien, wie zijn de NAVO-landen om anderen de les te lezen over mensenrechten en democratie? Turkije onderdrukt de Koerden, Portugal mocht erbij toen het nog een dictatuur was en Orbán holt de democratie in Hongarije steeds verder uit. Daarnaast werkt de NAVO samen met Israël, en ondersteunt op die manier de genocide in Gaza. Voor mensenrechten en democratie moeten we niet bij de NAVO zijn.

Voor zelfverdediging, tegen de NAVO

Maar wat is dan ons alternatief, hoe moeten we onszelf verdedigen zonder de NAVO? We zijn niet naïef: zolang het kapitalisme bestaat, zal er geen vrede mogelijk zijn. Daarom blijft zelfverdediging een bittere noodzaak. Maar daar hebben we geen imperialistische alliantie, militaire bureaucratie of beroepsleger voor nodig. Wij pleiten voor een volksmilitie. Iedereen krijgt militaire training, en kan worden opgeroepen wanneer het écht nodig is. Dus niet voor een imperialistische interventie, maar waar defensie om zou moeten draaien: zelfverdediging.

Vrede zal pas mogelijk zijn wanneer we de werkende klasse internationaal kunnen verenigen. Alleen dan kunnen we de eindeloze bloedige strijd tussen landen om hun positie een halt toe roepen. Daarvoor moeten we de opdeling van landen in militaire machtsblokken tegengaan. Nederland uit de NAVO is daartoe een eerste stap.

Sluit je aan!

Wij gaan de komende tijd aan de slag om dit tegengeluid te verspreiden en mensen te organiseren. Het taboe op NAVO-kritiek moet doorbroken worden. We gaan alle anti-imperialistische krachten op links bundelen om samen een vuist te maken. Op 20 oktober presenteren wij onze plannen in de ENK in Zwolle. Wees erbij, sluit je aan en doe mee!

Verder is deze campagne niet gratis. We zijn onafhankelijke organisaties zonder subsidie, dus we kunnen alle bijdrages gebruiken. Doneren voor de campagne kan door geld te storten op NL35 RABO 0321 5128 12, t.n.v ROOD, Socialistische Jongeren, onder vermelding van “NAVO-campagne”.