Naar de inhoud
Banner

MOSQUITO’S: EEN VIJANDIGE OPLOSSING VOOR EEN STRUCTUREEL PROBLEEM

Nieuwsbericht6 augustus 2021

ROOD Rotterdam

Laatst ontvingen wij het nieuws dat de Gemeente Rotterdam van plan is om 15 nieuwe mosquito’s te plaatsen in de stad. Deze kleine machines dragen de naam van de irritante kleine bloedzuigers die zich vooral in de zomertijd laten zien, maar de mosquito’s in kwestie hebben een heel ander doel dan bloedzuigen - namelijk het verdrijven van jongeren uit de openbare ruimte.

Mosquito’s geven een geluid met een behoorlijk hoge frequentie af, die alleen door mensen onder de 25 à 26 jaar kan worden gehoord. De metalen doosjes worden ingezet om “hangjongeren” te bestrijden die in de stad voor overlast zouden zorgen.
De boodschap die hiermee wordt uitgedragen is duidelijk - een vergrijsde stad en haar vergrijsde gemeenteraad zijn vergeten hoe het is om jong te zijn. In plaats van constructieve en vreedzame oplossingen drukken zij haar burgerlijke zin door.

ZIJN MOSQUITO'S SCHADELIJK?

Laten wij het eerst over het gebruik van het gereedschap zelf hebben - een hoge pieptoon moet tot onaangename sensaties bij “hangjongeren” leiden zodat ze zich uiteindelijk uit de openbare ruimte verwijderen.
Om te constateren, dat een langdurig piep geluid van hoge frequentie in je oor in elk geval niet gezond is, hoef je geen huisarts te zijn. Hoewel er nog geen concreet onderzoek is gedaan naar de lange-termijn-uitwerkingen van mosquito’s op de menselijke gezondheid, hebben slachtoffers al fysieke klachten zoals tinnitus (oorsuizen) en duizeligheid gemeld.
Dat een gemeente bereid is om alsnog mosquito’s te installeren, zonder eerst grondig onderzoek naar hun schadelijkheid te doen, is al een grote misstap - vooral wanneer daarbij ontstane fysieke klachten op de koop toe worden genomen.

Naast fysieke aspecten spelen ook sociale aspecten een rol - Mosquito’s zijn expliciet ervoor gemaakt om jongeren uit de buurt te houden, aangezien de door Mosquito’s gebruikte frequentie van 17KHz tot 20KHz vooral door mensen onder de 25 jaar kan worden gehoord.
Hierdoor is er niet alleen sprake van actieve leeftijdsdiscriminatie omdat jongeren gedwongen worden om de openbare ruimte en plekken te verlaten, maar stelt het gebruik van Mosquito’s ook een van de grootste tekortkomingen met betrekking tot het jongerenbeleid bloot:

MEER MENSELIJKE OPLOSSINGEN

Jongeren, die de openbare ruimte willen gebruiken met hun vrienden, worden al vrij snel als hangjongeren bestempeld. De term wordt tegenwoordig bijna nonchalant en doelloos rondgeslingerd. Soms is het zich verzamelen met zijn vrienden en hard genoeg praten al aanleiding voor een bestempeling als “hangjongeren”. Daarom kun je toch nooit zeker ervan uitgaan, dat ook de juiste “doelgroep” door de mosquito’s worden geraakt. Denk bijvoorbeeld aan baby’s of kleinkinderen die ergens in de buurt in hun kamer zitten, of jongeren die zonder kwade bedoelingen ‘s nachts hun hond uitlaten.

Daarnaast vinden wij van ROOD Rotterdam het productiever om in plaats van Mosquito’s, die in onze ogen eerder voor agitatie bij jongeren zorgen, buurtcentra te stichten en te onderhouden. Deze moeten dan zowel overdag als ‘s nachts open zijn.
Geef jongeren veilige ontmoetingspunten waar zij ‘s nachts terechtkunnen. Compleet met tafelvoetbal, een dartboard, misschien een koelkast en wat powerbanks voor hun telefoon. Daar zouden jongeren dan ‘s avonds tijd kunnen doorbrengen zonder op straat voor overlast te zorgen. Stel twee toezichthouders aan die in het buurtcentrum de orde bewaken.

Mosquito’s zijn schadelijk en ook in de letterlijke zin discriminatoire toestellen. Laten we onze jongeren niet verdrijven maar mogelijkheden geven om hun tijd goed te besteden. Daarvoor moeten wij hen goede faciliteiten aanbieden, en geen gehoorschade.

DOWNLOAD HIER ONZE OFFICIËLE #MUTEMOSQUITO-POSTER!

Poster-MosquitosDownload