Naar de inhoud
Banner

Legeroefeningen in Arnhem en Nijmegen? Nee dank je!

Nieuwsbericht2 april 2024

ROOD Arnhem en Nijmegen

De Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht voert van 2 tot 4 april 2024 een oefening in de stedelijke gebieden van Arnhem en Nijmegen, waaraan zeker 120 militairen deelnemen. Omdat ‘defensie’ tijdens offensieve operaties in onder andere Irak en Afghanistan zag dat soldaten vaak tussen burgers opereren, zullen ze onze publieke ruimte gebruiken als oefenterrein voor hun volgende oorlog. Hierbij zullen helikopters worden ingezet en militaire manoeuvres worden uitgevoerd, en zullen soldaten Arnhem en Nijmegen herinneren aan het geweld waarmee de staat zich in het binnen- en buitenland uit.

De Arnhemse en Nijmeegse afdelingen van ROOD en de Socialisten spreken zich uit tegen militarisme en imperialisme. Dat de landmacht in bewoond gebied militaire oefeningen doet, riekt naar machtsvertoon en het aanwakkeren van een angstcultuur om steun te vinden voor het voeren van oorlogen. Bovendien kunnen dit soort militaire oefeningen angst inboezemen bij iedereen die te maken heeft gehad met militair geweld.

De missies in Mali, Irak, Afghanistan en Roemenië waren NAVO-operaties met niets anders dan een imperialistisch doel. Dat het leger zich voorbereidt om Arnhem en Nijmegen te gebruiken als proeftuin voor hun operaties is onaanvaardbaar. Kapitalistische, door het Westen gesteunde oorlogen hebben enorm veel leed veroorzaakt, regeringen gedestabiliseerd en landen uiteindelijk in puin achtergelaten. Geen van de eerder genoemde landen heeft baat gehad bij de militaire inmenging van de NAVO.

Het leger heeft geen recht om oorlogje te spelen tussen nietsvermoedende burgers. Tegen militarisme en tegen imperialisme!