Naar de inhoud
Banner

ROOD Hilversum/het Gooi gelanceerd

Nieuwsbericht25 juni 2023

ROOD Hilversum/het Gooi

Op donderdag 22 juni lanceerden wij onze ROOD-groep. De bijeenkomst begon met een inleiding van Gijs Marteau, die je hier kunt lezen.

'Welkom bij de lanceringsbijeenkomst van ROOD Hilversum/het Gooi. Mijn naam is Gijs Marteau. Ik ben de voorlopige contactpersoon van deze ROOD-groep. Samen met mijn geliefde Rosa Faucille ben ik begin deze maand naar Hilversum verhuisd. Eerder waren wij actief in Utrecht, maar wij vonden het een goed idee om in deze stad een nieuwe ROOD-groep te starten.

Ik wil graag kort wat vertellen over ROOD. ROOD was vroeger de jongerenorganisatie van de Socialistische Partij, de SP. Destijds was er ook een ROOD-groep in deze stad. Nadat ROOD aan het einde van 2020 een aantal voorstellen had aangenomen die de SP-bureaucratie niet bevielen en een uitgesproken marxistische voorzitter had verkozen, werd ROOD op afstand geplaatst en later afgestoten. Actieve ROOD-leden werden uit de SP gezet. Sinds die tijd zijn we een onafhankelijke, expliciet revolutionair-socialistische jongerenorganisatie op marxistische grondslag. Sinds september vorig jaar bouwen we ook aan een landelijke socialistische partij, De Socialisten, waar ook mensen van boven de ROOD-leeftijd lid van kunnen zijn.

Wat betekent het dat wij "revolutionair-socialistisch" zijn? Wat wil dat zeggen? Wij stellen dat de grote problemen die we in de wereld zien als armoede, onzekerheid van bestaan, maar ook oorlog alleen kunnen worden opgelost door de opheffing van het kapitalisme. Het kapitalisme is het sociale systeem waarin we nu leven, een systeem waarin de bevolking verdeeld is in klassen, in mensen zonder bezit en mensen met bezit. Het wordt gekenmerkt door een tegenstelling tussen mensen die hun arbeidskracht moeten verkopen en de mensen die deze arbeidskracht kopen en hiermee winst maken. Deze tegenstelling leidt tot strijd tussen de klassen, tot klassenstrijd. Wij willen deze klassenstrijd voeren tot het einde, tot de onteigening van de heersende kapitalistische klasse, om een einde te kunnen maken aan alle onderdrukking en uitbuiting.

Vaak horen we dat de klassenstrijd tot het verleden behoort. Maar de afgelopen tijd hebben we een felle klassenstrijd gezien in Nederland, die grote groepen van de Nederlandse werkers meesleurde: in de kinderopvang, op Schiphol, bij het spoor, in de winkelstraat (zoals bij Gall & Gall en de Bijenkorf), het streekvervoer, de zorg, de distributiecentra van de Albert Heijn, maar ook bij fabrieken zoals Nedcar, PPG, Rockwool, Imperial Tobacco Joure - zelfs bij de ING! Hier in het Gooi heeft het onder meer gerommeld bij sociaal werkbedrijf Tomingroep Gooi en Vechtstreek.

ROOD wil zich aansluiten bij deze bewegingen binnen de arbeidersklasse en bijdragen aan de organisatie en het inzicht, het klassenbewustzijn van deze klasse, net als van huurders, studenten en onderdrukte minderheden. Dat is wat we ook in Hilversum en de rest van het Gooi willen doen.

We willen lokaal actief zijn: we willen aan de slag gaan met issues die hier spelen en proberen om daaraan een bijdrage te leveren. Maar we willen ook gewoon bouwen aan een landelijke socialistische partij. We hebben plannen voor allerlei activiteiten, zoals artikelen schrijven, acties op het Mediapark, demonstraties, bijeenkomsten, leesgroepen, filmavonden, borrels en meer. We willen samenwerken met iedereen, als dat bijdraagt aan het verwezenlijken van onze doelen. Daarbij denk ik allereerst aan de kameraden van BIJ1.

Als je ook wilt bijdragen aan de opbouw van onze ROOD-groep of De Socialisten, nodig ik je van harte uit om je bij ons aan te sluiten.'