Naar de inhoud
Banner

Goedkoop Met De Bus? GroenLinks Zegt Nee!

Nieuwsbericht4 augustus 2022

ROOD Nijmegen

Dit is een artikel uit de Muurkrant van ROOD Nijmegen

In Nijmegen is het mogelijk om voor 15 euro per jaar een abonnement te krijgen om gratis met de bus te reizen, het busvoordeelabonnement. Voor mensen met een laag inkomen wordt het hierdoor mogelijk om zonder auto toch overal te komen. Nu zou het toch mooi zijn als dit abonnement voor alle Nijmegenaren beschikbaar zou komen, zodat er nog meer auto’s thuis blijven staan, en mensen kiezen voor de milieu­vriend­elijkere bus? Op de raads­ver­gadering van 8 juli 2022 diende de SP een motie in1 om het budget­overschot precies hiervoor in te zetten.

In de motie roept de SP op om 3 miljoen van het 40 miljoen aan overschot in te zetten voor een ver­gelijk­baar busabonnement, te ver­krijgen voor 49 euro per jaar. Het idee om openbaar vervoer gratis aan te bieden is al in veel landen uitgeprobeerd en werkt heel goed om te voorkomen dat mensen de auto pakken.

Helaas stemden alleen PvdA en Gewoon­Nij­meg­en.NU mee met deze motie; alle andere partij­en stemden tegen. Waarom zou een partij als GroenLinks tegen een motie stemmen die zowel groen als links is? We vroegen het aan Sander van der Goes (fractielid GL): “Als je de bus gratis maakt kunnen ook rijke mensen of mensen met meer dan genoeg geld om voor de bus te betalen ook gratis. Dat vinden wij niet eerlijk.” GroenLinks is dus tegen goede dingen omdat rijke mensen dan ook wat goede dingen zouden krijgen. Neemt GroenLinks zichzelf nog wel serieus?

Wat heeft GroenLinks liever? Twintig ver­vuil­ende auto’s, of één elektrische bus? Dat mensen in de middenklasse een auto moeten kopen omdat ze anders niet op hun werk kunnen komen, of dat honderden mensen hun auto juist kunnen verkopen omdat het nu ook gewoon met groen vervoer makkelijk lukt? Het is onzin dat Groen­Links zich groen noemt als ze tegen deze motie stemmen. Als deze motie zoveel werkende mensen uit de auto en in de bus kan krijgen, maakt het dan echt uit dat rijke mensen ook af en toe de BMW kunnen laten staan?

Lees de volledige motie op https://jong.red/busmotie