Naar de inhoud
Banner

De Bode Arnhem: Wanneer is geweld toegestaan?

Inzending2 september 2023

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in de augustus editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Op 21 augustus is een groep Rechts-Nationalistische studenten op een introductiemarkt aangevallen. Er kwam een vechtpartij tussen de GNSV en een groep antifascisten. Twee leden zijn lichtelijk gewond geraakt maar gelukkig is er niks ernstigs gebeurd bij beide partijen. Wat deze knokpartij boven water heeft gebracht is de discussie over geweld en wanneer dit is toegestaan. Het is makkelijk om te zeggen dat geweld nooit een oplossing mag zijn. Je moet in Nederland met elkaar kunnen praten en debatteren over je standpunten. Geweld kan en mag nooit een oplossing zijn. Maar zit er een grens aan deze logica? Het is makkelijk om dit soort dingen te zeggen als jij niet het doelwit bent van een politieke ideologie. In de laatste paar jaar is de retoriek van Rechts Nederlands steeds extremer geworden. Termen zoals “Woke” worden meer gebruikt met meer negatieve ondertonen. Mensen van de lhbtiq+ gemeenschappen worden geassocieerd met grooming en pedofilie. Er wordt steeds meer extremere retoriek gebruikt over vluchtelingen en immigranten. Kun je een fascist overtuigen dat trans personen geen pedofielen zijn? Het antwoord is in de meeste gevallen: nee. Wat kun je dan doen om de opkomst van meer extreemrechtse acties en organisaties tegen te gaan? Moet je niks doen en toekijken hoe Nederland meer en meer naar rechts wordt getrokken? Afwachten terwijl jouw rechten kapot worden gemaakt, en bang zijn om over straat te lopen als niet hetero.

Nederland wordt steeds meer gepolariseerd. Vele mensen en vooral jongeren zijn er economisch achteruit gegaan. Deze angsten en frustraties worden op verschillende manieren geuit. Je kunt kiezen om je hoofd in het zand te steken en niet participeren in de politiek. Je kunt ook vluchtelingen en “woke ideologie” de schuld geven van de aftakeling van Nederland. De reden waarom de samenleving natuurlijk aan het aftakelen is komt door het neoliberale beleid dat we nu bijna 30 jaar hebben. Zolang we niet het kapitalistische systeem aanpakken bij de bron zullen er altijd demagogen en populisten zijn die gebruik maken van de frustraties en angsten, van de samenleving, om de schuld te leggen bij de “andere”. De mensen of groepen die er anders uitzien, die we niet kennen of snappen. Wat er op 21 augustus is gebeurd met deze studenten is niet goed. Niemand wil in een land leven waar je zomaar door een groep mensen in elkaar wordt geslagen omdat je een mening hebt. Maar zolang er meer polarisatie komt en de retoriek van rechts steeds extremer en dehumaniserender wordt zullen er meer conflicten komen in de samenleving en zullen mensen zich meer gedwongen voelen om politieke actie en geweld te plegen. We leven ook in radicaliserende tijden en als jouw toekomst op het spel staat, dan wordt geweld aantrekkelijk en soms zelfs noodzakelijk.

Dus wanneer is geweld toegestaan? Geweld wordt gebruikt wanneer de maatschappelijke omstandigheden jou forceren om geweld te gebruiken. Wanneer jouw toekomst en de toekomst van jouw omgeving in gevaar wordt gebracht en met elkaar praten niet meer mogelijk is. Zolang er extreem rechtse stromingen in Nederland blijven groeien die gevaarlijk zijn voor lhbtiq + mensen, een stroming die zegt dat klimaatverandering niet bestaat en zo de wereld in gevaar brengt. Een stroming die vluchtelingen zien verdrinken in de Middellandse zee en denken dat dit een goed iets is. Een stroming die ons verdeeld en tegen elkaar opzet terwijl de grote bedrijven ons land leegroven. Voor iedereen ligt de grens van het gebruiken van geweld anders, maar zolang deze stroming in Nederland groter en groter wordt zullen er meer mensen geweld zien als hun enige wapen.