Naar de inhoud
Banner

ROOD Arnhem filmavond: The Death of Stalin

Nieuwsbericht12 mei 2023

ROOD Arnhem

Op vrijdag 19 mei om 19:30 organiseert ROOD Arnhem weer een nieuwe filmavond bij cultureel centrum KREEK op Weverstraat 24 in Oosterbeek. Wij kijken dan de film "The Death of Stalin" van regisseur Armando Iannucci.

In de film "The Death of Stalin" wordt op satirische wijze en met de nodige galgenhumor het machtsvacuüm beschreven dat aan de top van de Sovjet-Unie ontstond na de dood van Josef Stalin in 1953.

Precies 70 jaar na zijn dood is de persoon Stalin binnen en buiten linkse kringen nog steeds een controversieel onderwerp in de communistische geschiedenis. Iemand die volgens de één een tragisch historisch figuur is die met de beste intenties de ideeënleer van Lenin probeerde over te dragen, maar door bureaucratie en zijn paranoia daar niet in wist te slagen, maar volgens de ander een brute dictator is die de potentie van de Sovjet-Unie onherstelbaar heeft beschadigd. Wat ook de balans van Stalin is, zeker is dat hij een onuitwisbare indruk wist achter te laten en nog steeds gekend is bij vriend en vijand.

De film "The Death of Stalin" nam een groot risico om de naweeën van het beleid van Stalin op een satirische wijze te verfilmen. De film pakt de politieke situatie van de toenmalige Sovjet-Unie en Stalin en andere kopstukken van de Sovjet-Unie niet bepaald met fluwele handschoenen aan. De controversie was ook vrij groot toen de film uitkwam en de film is in Rusland en Kirgizië verboden omdat het "de geschiedenis van Rusland, alsmede haar leiders voor gek zet". Desondanks is de film een daadwerkelijk interessante reflectie op de bureaucratie waar de Sovjet-Unie in is beland. Veel hilarische en absurde scenes lijken alsof het een vrije interpretatie is van de werkelijkheid, maar waren daadwerkelijk gebeurd. De film probeert geschiedkundig zo accuraat mogelijk te zijn, met slechts hier en daar een kleine afwijking.

De film begint om half 8, maar de inloop is al om 7 uur. Na de film zal er een discussie plaatsvinden over wat wij hebben geleerd van de film en zal er ook ruimte zijn voor een drankje. Iedereen is welkom en hopelijk zien we je dan!

Check de trailer hier!