Naar de inhoud
Banner

ROOD Arnhem filmavond: Allen tegen Allen

Nieuwsbericht10 september 2023

ROOD Arnhem

Op vrijdag 15 september om 19:30 organiseert ROOD Arnhem weer een nieuwe filmavond bij cultureel centrum KREEK op Weverstraat 24 in Oosterbeek. Wij kijken dan de film "Allen tegen Allen" van de regisseur Luuk Bouwman

September is de maand tegen fascisme. Arnhem staat deze maand in het teken van Airborne waar de Slag om Arnhem wordt herdacht. Echter wordt de nadruk erg gelegd op het militairisme en minder op het daadwerkelijke gevaar en de veroorzaker van al het leed tijdens de Tweede Wereldoorlog: het fascisme. Om het fascisme te bestrijden is het cruciaal het te begrijpen. Daarom kijken wij deze maand de documentaire Allen tegen Allen van regisseur Luuk Bouwman.

Luuk Bouwman bevraagt in deze documentaire wat het fascisme daadwerkelijk inhoudt. Hoe heeft het zoveel aanwas gekregen? En wat is het verschil tussen al deze verschillende stromingen? Stonden alle fascisten wel achter de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze documentaire komen historici aan het woord die zich hebben gestort op de geschiedenis van het fascisme en uitleg geven wie alle kopstukken waren en wat ze predikten. Daarnaast worden ook archiefbeelden van fascistische leiders tijdens het interbellum in Nederland getoond. Hierna bespreken we wat de gelijkenissen zijn met hedendaagse fascisten, wat we er van kunnen leren en hoe wij dat het beste kunnen bestrijden.

De film begint om half 8, maar de inloop is al om 7 uur. Na de film zal er een discussie plaatsvinden over wat wij hebben geleerd van de film en zal er ook ruimte zijn voor een drankje. Iedereen is welkom en hopelijk zien we je dan!

Check de trailer hier!