Naar de inhoud
Banner

De Bode Arnhem: Houd de Roze Leeuw buiten Arnhem!

Inzending28 mei 2023

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in de mei editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een bijzondere gebeurtenis vond onlangs plaats in de Arnhemse gaybar Café Colours aan het Jansplein. Daar gaf de Roze Leeuw hun eerste regionale borrel voor de afdeling Gelderland en Noord- en Oost-Nederland. Voor wie het geluk heeft nog niet bekend te zijn met deze organisatie: de Roze Leeuw is een ultra conservatieve groepering die, ondanks dat ze bestaat uit voornamelijk homoseksuele mannen en vrouwen, zich actief verzet tegen elke progressieve ontwikkeling op het gebied van LHBTQI+. Naast homofoob en transfoob is deze groep ook racistisch omdat zij het toenemende geweld tegen de LHBTQI+ gemeenschap niet willen wijten aan het groeiende extreemrechts in Nederland, maar wijzen naar migranten. Zelfs als er steeds meer meldingen zijn van geweld jegens LHBTQI’ers van extreemrechtse groeperingen en voetbalhooligans. Sterker nog, in april stond de Roze Leeuw aan de zijde van extreemrechts (zoals de jongerentak van FvD) te demonstreren tegen dragqueens die voorlazen voor kinderen in Rotterdam. De Roze Leeuw voelt zich prettiger bij de neonazistische prinsenvlag dan bij de Pride-vlag, ook al ontkennen ze dat ten stelligste.

Café Colours in Arnhem zag er echter geen bezwaar in om deze haatbeweging een podium te geven. Op de vraag van een kameraad buiten de organisatie waarom een gaybar deze extreemrechtse bijeenkomst zou willen faciliteren, antwoordt de eigenaar: "Natuurlijk moeten we dit soort gesprekken altijd aangaan, juist om mensen te laten weten dat we het ergens niet mee eens zijn. Net zo goed als we het niet met het extreem linkse COC mee eens zijn, is deze vorm van extreem rechts niet acceptabel. Iedereen is welkom die LHBTQI is en dat geldt ook voor deze groep."

Naast de vraag in hoeverre je COC extreem-links kunt noemen, is het vooral interessant om te horen dat een gaybar het niet eens is met een belangenorganisatie die garant staat voor de rechten en waarden van de LHBTQI+ gemeenschap. Café Colours heeft een nogal dubieuze reputatie binnen de Arnhemse queer scene. Er doen hardnekkige verhalen de ronde over bezoekers die lastiggevallen worden en zich niet welkom voelen door vervelende ervaringen. Dit gaat zelfs zo ver dat LHBTQI+ belangengroepen in Arnhem vrijwel alleen activiteiten organiseren buiten Colours om. Dat gevoel zal niet verdwijnen als er een groep op de koffie komt die letterlijk termen van extreemrechts overneemt zoals “de regenbooglobby” en de “genderideologie”. Wel heeft de eigenaar geschreven dat hij tijdens de avond de Roze Leeuw “duidelijk heeft verteld dat ze te ver gaan” en dat de ze “hebben beloofd hun visie te veranderen en dat gaan we op de voet volgen.” Als ze hun ideeën niet veranderen, dan zijn ze niet meer welkom bij Café Colours. Laten wij er maar op houden dat wij een stuk minder optimistisch zijn.

Wij streven naar een samenleving waarin gelijkheid op alle niveaus gewaarborgd is. Het is duidelijk dat de Roze Leeuw zich positioneert aan de kant van extreemrechts en een gevaar vormt voor onder andere de transgemeenschap en mensen van kleur. De klassenstrijd kent geen kleur, geslacht of seksuele voorkeur en wie dat onderscheid wel maakt, is niet welkom. Wat ons betreft mag de Roze Leeuw zijn reactionaire ideologie elders verspreiden, of nog beter, helemaal niet.